VLASTI LUGANSKA: STRANI PLAĆENICI NAPADAJU Arapski i evropski psi rata gomilaju se u Donbasu
Foto: andrew chittock / Alamy / Alamy / Profimedia

potvrđeno

VLASTI LUGANSKA: STRANI PLAĆENICI NAPADAJU Arapski i evropski psi rata gomilaju se u Donbasu

Planeta -

Na teritorijama Luganske oblasti koje su pod kontrolom Ukrajine primećeni su vojnici koji razgovaraju na arapskom i engleskom jeziku, upozorava Ministarstvo unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike.

Do ove informacije su došli na osnovu dojave jedne stanovnice grada Novoajdara, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga. Počekom marta ona je bezbednosnim organima LNR javila da je primetila vojnike koji pričaju na engleskom jeziku, kažu MUP-u LNR.

"Sinoć dok sam išla kući videla sam dvojicu vojnika. Prvo sam mislila da ih ne razumem, a onda sam videla da ne govore naš jezik. Prijateljica mi je ispičala da je kod Krasne srela Arape, ona je kao mlada učila arapski pa ih je razumela šta pričaju", kaže ona.

Na osnovu dojave pokrenuta je istraga i ustanovljeno je da su međunarodni plaćenici došli u Novoajdar te da se organizuju za borbu u sastavu ukrajinskih snaga. Iako istraga još uvek traje izvesno je da su u tom reonu primećeni dobrovoljci koji pored engleskog pričaju i na arapskom jeziku.

MUP LNR je otvorio direktnu telefonsku liniju za stanovnike Luganske oblasti koji žive na teritorijama koje kontroliše Ukrajina i preko te linije se dobijaju informacije o kretanju ukrajinskih snaga i njihovim dejstvima.

Najveći broj stranih dobrovoljaca ukrajinska armija je imala 2014. i 2015. godine na samom početku rata u Donbasu.

Kurir.rs/rusvesna.su

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track