(VIDEO) SLUČAJ OTROVANOG RUSKOG ŠPIJUNA: Rešenje misterije se možda krije u jednom poklonu, a policija traga za tajnovitim čovekom
Foto: Youtube/Printscreen

SKRIPALJ I ĆERKA JULIJA STABILNO

(VIDEO) SLUČAJ OTROVANOG RUSKOG ŠPIJUNA: Rešenje misterije se možda krije u jednom poklonu, a policija traga za tajnovitim čovekom

Planeta -

Već nekoliko dana u Velikoj Britaniji glavna vest je slučaj trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja (66) i njegove ćerke Julije (33).

Pre nego što je nervni gas kojim su otrovani počeo da deluje, njih dvoje su večerali u jednom italijanskom restoranu u Salsburiju.

Nepozanti muškarac ih je slikao nekoliko puta, a fotografije pokazuju da se Skripalj nije nelagodno osećao u Britaniji i da je živeo normalnim životom.

Policija traga za nepoznatim muškarcem koji ih je slikao te večeri, nadajući se da bi mogao da im pomogne u istrazi.

foto: Reuters

Istražitelji se polako udaljavaju od teorije da je otrov "ispaljen" direktno u Skripalja. Sada se smatra da je otrov dodat u njegovo piće ili hranu. Prema određenim teorijama, sumnja se da je Julija donela otrov sa sobom i ne znajući za to. Ocu je donela poklon od prijatelja iz Rusije, a moguće je da je nervni agens oslobođen kada su ga otvorili.

Julija Skripalj
Julija Skripaljfoto: AP

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad saopštila je danas da su bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka, koji su otrovani nervnim agensom, sada u stabilnom, mada i dalje kritičnom stanju.

Ona je poručila da će Britanija metodično raditi na utvrđivanju ko je izveo napad nervnim agensom, a potom će, kako je najavila, preduzeti čvrstu akciju.

foto: Reuters

"Oboje su i dalje bez svesti, i u kritičnom, ali stabilnom stanju", rekla je ministarka u obraćanju britanskom parlamentu. Ona je ranije danas otkrila da je britanski policajac, koji je bio pod dejstvom nervnog agensa korišćenog u napadu na Skripalja i njegovu ćerku, bolje i da sada može da komunicira s ljudima, ali da mu je stanje i dalje ozbiljno.

Gradska uprava Vajthola je objavila i da je sastavljena lista ruskih državljana koji su možda upleteni u slučaj i koji bi zbog toga mogli da budu prognani iz države. Nervni otrov koji je upotrebljen je vrlo otrovna hemikalija koja ozbiljno oštećuje nervni sistem i gasi sve telesne funkcije.

Iz Skotland jarda su saopštili da je otkriveno o kojoj se otrovnoj supstanci radilo, ali da tu informaciju još neće objaviti. Ovaj slučaj vodi se kao pokušaj ubistva.

Kurir.rs/Dejli mejl

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track