KINA OKREĆE LEĐA ISTOČNOJ EVROPI? Peking razmišlja da proredi samite 16+1
Foto: EPA

ZAOKRET

KINA OKREĆE LEĐA ISTOČNOJ EVROPI? Peking razmišlja da proredi samite 16+1

Planeta -

LONDON - Kina razmatra mogućnost da proredi svoje samite sa istočnoevropskim zemljama, koji su u zapadnim prestonicama izazvali zabrinutost da Peking želi da podeli Stari kontinent, javlja Rojters, pozivajući se na izjave trojice evropskih diplomata.

Kako prenosi britanska agencija, te neimenovane diplomate kažu da ima indikacija da bi Kina mogla da odloži sledeći samit "16 plus 1", koji je predviđen za kraj ove godine u Sofiji, i da ubuduće takve skupove održava svake dve godine, umesto jednom godišnje.

Moguća promena rezultat je nelagodnosti Pekinga zbog kritika koje su na račun samita upućene iz Brisela, Berlina i nekih drugih prestonica, u vreme kada Evropska unija razmatra mere za stritkniju kontrolu preuzimanja evropskih kompanija od strane kineskih rivala. Rojters konstatuje da su širi samiti EU-Kina poslednjih godina postali napetiji, a da sa poslednja dva nisu izdata zajednička saopštenja zbog neslaganja oko trgovine i oko Južnog Kineskog mora.

Neki diplomate takođe govore o razočaranosti Kinom i Istočnom Evropom zbog sporosti postizanja poslovnih sporazuma na samitima u postojećem formatu, koji su pokrenuti 2012. godine. Prvi je bio u Varšavi, a poslednji u novembru u Budimpešti.

"Format "16 plus 1" neće odumreti, jer ti formati nikada ne odumiru, oni imaju svoje živote, ali će to biti manje intenzivan format, koji će se, moguće, pomeriti ka bilateralnim razgovorima", rekao je jedan visoki zvaničnik EU.

foto: AP

Samit 16+1 u Rigi 2016.

Drugi evropski diplomata smatra da je na najvišem nivou vlasti u Pekingu doneta odluka da se smanji profil samita zbog brige da se time šteti imidžu Kine i podrivaju njeni širi ciljevi u Evropi.

Rojters navodi da kinesko Ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Portparol bugarske vlade je za britanaku agenciju izjavio da se Sofija usredsredila na svoju ulogu kao zemlje koja u prvoj polovini ove godine predsedava Evropskoj uniji, a da još nije određen datum za sledeći samit "16 plus 1".

Pored Kine, na tim skupovima učestvuje 16 država Istočne Evrope: članice EU Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija, kao i Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija, podseća Rojters.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track