(VIDEO) KORBIN NAPAO MEJOVU, PA GA IZVIŽDALI: Na osnovu kojih dokaza je Britanija optužila Kremlj za trovanje Sergeja Skripalja?
Foto: Reuters

OŠTRA DEBATA

(VIDEO) KORBIN NAPAO MEJOVU, PA GA IZVIŽDALI: Na osnovu kojih dokaza je Britanija optužila Kremlj za trovanje Sergeja Skripalja?

Planeta -

Vođa opozicione Laburističke stranke, Džeremi Korbin, na današnjoj burnoj sednici britanskog parlamenta je upitao zašto nisu uzorci nervnog agensa kojim je otrovan bivši ruski špijun Sergej Skripalj poslati u Moskvu na analizu.

Lider laburista je trovanje špijuna i njegove ćerke opisao kao "užasan akt nasilja", ali je potom upitao britansku premijerku Terezu Mej na osnovu kojih dokaza je Vlada okrivila Kremlj za incident u Salsburiju.

Ta njegova opaska nije naišla na odobravanje mnogih u parlamentu, u jednom trenutku su se čuli povici "Sramota", a jedan od laburista Pet Mekfaden, istakao je da je u laburističkoj tradiciji da se stane uz Britaniju.

"Odgovoriti snažno kada je vaša zemlja u opasnosti je ključna odlika političkog vođstva", rekao je.

Velika je šteta što su diplomatska rešenja prekinuta“, rekao je Korbin, što je takođe propraćeno glasnim negodovanjem nekih poslanika.

Odgovarajući Korbinu, Tereza Mej je rekla da joj je drago što u Parlamentu postoji konsenzus, ali da se on ne odnosi na Korbina. On je mogao da iskoristi priliku da osudi Rusiju, ali to nije uradio, rekla je Tereza Mej. Odgovarajući na Korbinovo pitanje da li će odgovoriti na bilo kakav ruski odgovor sa još oštrijim merama, Mejova je rekla da je London spreman za dalje "provokacije" Rusije, ukoliko ih bude.

Podsetimo, Velika Britanija je danas saopštila da će proterati 23 ruske diplomate pošto je Moskva odbila da objasni kako je nervni agens napravljen u Rusiji upotrebljen za trovanje bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji. Premijerka Tereza Mej je rekla da su ruske diplomate koje imaju nedelju dana da odu iz zemlje, identifikovane kao "neprijavljeni obaveštajni zvaničnici".

Kurir.rs/Independent Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track