DOKTOR SMRT JE SAM SEBE OTKUCAO: Ovih 9 sekundi je odalo jednog od NAJGORIH SERIJSKIH UBICA na svetu! (VIDEO)
Foto: Printscreen ID/Mirror.co.uk

OVAKO JE DOLIJAO

DOKTOR SMRT JE SAM SEBE OTKUCAO: Ovih 9 sekundi je odalo jednog od NAJGORIH SERIJSKIH UBICA na svetu! (VIDEO)

Planeta -

Harold Šipman, lekar i najgori britanski serijski ubica ikad, razotkriven je za samo devet sekundi, kažu stručnjaciza govor tela i psihologiju.

U novom televizijskom dokumentarcu "Lažiranje: Suze kriminalca" prikazan je trenutak kad se Šipman, lekar, nesvesno odao: svesno je poricao svaku vezu s ubistvima za koje su ga sumnjičili i možda bi i obmanuo policiju da nije bilo ovog trenutka.

Šipman je bio lekar opšte prakse u Jorkširu, a vlastima je upao u oči zato što su u svim ustanovama gde je radio, od Opšte bolnice do bolnice "Abram Ormerod", pacijenti umirali pod misterioznim okolnostima. To je trajalo 27 godina.

Uhapšen je 1998, a 2000. je osuđen na robiju zbog 15 ubistava. Kasnije će istraga prvo utvrditi da je ubio 215 ljudi, mahom starijih žena, a zatim da ih je bilo 250, pa mu je kazna povećana na doživotnu robiju bez prava na pomilovanje. Međutim, 2004. je izvršio samoubistvo dan pre svog rođendana.

foto: Profimedia

Harold Šipman sa svojom advokaticom

Ovo saslušanje snimljeno je 2001. godine. Inspektori su Šipmana izveli iz ćelije i ispitivali ga o stotinama misterioznih smrti pacijenata, a on im je okrenuo leđa i žmureo da ne bi gledao fotografije.

U jednom trenutku, kad su mu pokazali fotografiju Elizabet Pirs, bake koja je u januaru 1975. u roku od četiri sata iznenadno preminula u "Abramu Ormerodu", Šiplman je pogledao sliku i u trenutku prestao da diše! Punih devet sekundi nije disao kao da se smrzao!

foto: Printscreen ID/Mirror.co.uk

Klif Lensli: Nije disao 9 sekundi... Dakle, ime Elizabet Pirs mu je problem

"Mora da je osećao strah. Kako to znamo? Jer u strahu reagujemo kao naši preci: kad bi im zapretila velika životinja, oni bi se zaledili", kaže Klif Lensli, stručnjak za govor tela koji je analizirao ovaj policijski snimak.

"To 'smrzavanje' je pshološko-fizička reakcija. Ona je podsvesna. U ovom trenutku on prestaje da diše, zna da je fotografija tu... Nije disao devet sekunti. Dakle, Elizabet Pirs - to ime mu je problem", kaže on i dodaje da je to odalo Doktora smrt.

Šipman je pacijente počeo da ubija 1971. godine, a istraga je utvrdila da im je ubrizgavao diamorfin, odnosno heroin. Ser Ričard Henriks, jedan od tužilaca, kaže u ovom dokumentarcu da verovatno nikada nećemo saznati koliko je tačno ljudi pobio Šipman. Ali njegova supruga, Primrouz, tvrdila je do kraja da je on nevin.

Kurir.rs/Mirror.co.uk/Daily mail

Foto: Printscreen ID

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track