SMOG PROGUTAO MILIONSKI GRAD: Od zagađenja se ni prst pred okom ne vidi! OPASNO ZA ZDRAVLJE! (FOTO)
Foto: EPA

ČEKAJU VETAR

SMOG PROGUTAO MILIONSKI GRAD: Od zagađenja se ni prst pred okom ne vidi! OPASNO ZA ZDRAVLJE! (FOTO)

Planeta -

Gust smog obavio je danas glavni grad Indije Nju Delhi a kvalitet vazduha pogoršao se na opasan nivo posle proslave hinduističkog festivala Divalija.

Tokom tog festivala desetine hiljada ljudi pali petarde.

Škole su zatvorene za praznik pa su mnoga deca ostala u kućama da izbegnu zagađenje vazduha koje je dostigko do 681 sitnih čestica u Nju Delhiju, javila je američka ambasada, sa 200 prethodnog dana. Ta količina je dvadeset puta viša nego što Svetska zdravstvena organizacija smatra bezbednom.

1 / 7 Foto: AP

Vlada navodi da je jako zagađenje rezultat paljenja poljoprivrednog zemljišta i vatrometa. Indijski institut za tropsku meteorologiju saopštio je da se očekuje da će pojačan vetar razrediti zagađenje za dva do tri dana.

foto: AP

Mnogi koji su slavili oglušili su se o naređenje Vrhovnog suda da se pali vatromet ili petarde dva sata u sredu uveče i da mogu da se proizvode ili prodaju samo petarde koje manje zagađuju vazduh.

foto: AP

Samo u sredu samo između 20.00 i 22.00 časa i da samo petarde koje manje zagađuju mogu biti pravljene i prodavane.

Indijske vlasti pokušale su da smanje prašinu polivanjem mnogih kvartova i izdavanjem naređenja graditeljima da prekriju građevinske lokacije. Elektrane na ugalj u glavnom gradu Indije su zatvorene.

foto: EPA

Ministarstvo saobraćaja porverava da li autobusi koji ulaze u region imaju odgovarajuće dokumente o izduvnim gasovima. Vlada je zabranila dizel vozila starija od 10 godina. Vlada je u sredu zabranila ulaz dizel vozila u Nju Delhi od 8. do 10. novembra da bi kontrolisala nivoe zagađenje. Dozvoljava se samo onim dizel kamionima koji donose hranu.

Kurir.rs/ Beta-AP

Foto: EPA i AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track