Šinzo Abe novi japanski premijer

Šinzo Abe novi japanski premijer

Planeta -
Vlada japanskog premijera Jošihiko Node podnela je ostavku, kako bi omogućila da donji dom parlamenta i formalno izabere konzervativnog Abea za novog premijera

TOKIO - Raniji japanski premijer Šinzo Abe ponovo je danas izabran za novog premijera u Predsedničkom domu japanskog parlamenta.

Vlada japanskog premijera Jošihiko Node podnela je ostavku, kako bi omogućila da donji dom parlamenta i formalno izabere konzervativnog Abea za novog premijera, javila je agencija AP.

Vladin portparol saopštio da je Japanska vlada jutros, na specijalnoj sednici, podnela ostavku. Stranka novog japanskog premijera, opoziciona Liberalno-demokratska partija (LDP) odnela je pobedu na parlamentarnim izborima u Japanu 16. decembra, podseća agencija Rojters.

LDP koja je dugo bila japanska vladajuća partija i koju vodi poznati političar i bivši premijer Abe obezbedila je sigurnu većinu u donjem Predsedničkom domu parlamenta, pošto su birači "napustili" (ranijeg) premijera Nodu, tri godine pošto je njegova Demokratska partija Japana bezuspešno obećala promene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track