ABE STIŽE U MOSKVU: Evo šta japanski premijer donosi Putinu
Foto: AP

Poboljšanje odnosa

ABE STIŽE U MOSKVU: Evo šta japanski premijer donosi Putinu

Planeta -

Uoči posete japanskog premijera Šinza Abe Moskvi krajem meseca, Rusija i Japan izdvojili su oko 20 zajedničkih projekata u nekoliko sfera, uključujući energetiku i medicinu, o čijoj realizaciji će biti govora.

Naime, kako se navodi, radi se o konačnom dogovoru o prodaji oko 10 do 20 odsto akcija ruske farmaceutske kompanije Rfarm japanskoj korporaciji Micui. Na račun toga, Micui ne očekuje da dobije samo izvoz japanskih lekova u Rusiju već i proširivanje saradnje u oblasti proizvodnje preparata.

Osim toga, predviđeno je da se tokom Abeove posete potvrdi učešće japanske državne korporacije za ulje, gas i metale JOGMEK u zajedničkoj eksploataciji naftnih i gasnih polja u području Irkutska. Među drugim perspektivnim projektima u vezi sa kojima, prema podacima lista, strane nameravaju da stvore mehanizme za održavanje konsultacija, nalaze se likvidacija posledica havarije na nuklearnoj centrali Fukušima 1 i istraživanje naftno-gasnih polja uz korišćenje japanske tehnologije.

Baza ekonomske saradnje dveju zemalja je zasad plan sastavljen od osam tačaka koji je Abe predložio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu 6. maja prošle godine na sastanku u Sočiju. Dokument predviđa jačanje odnose dveju zemalja u oblasti energetike, malog i srednjeg biznisa, industrijalizacije Dalekog istoka, širenja izvozne baze. On uključuje i predlog jačanja saradnje u sferi naprednih tehnologija, uključujući nuklearnu energetiku.

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track