AFERA PIRANSKI ZALIV: Slovenačke diplomate Jernej Sekolec i Simona Drenik dali ostavke
Foto: Ps

Posle transkripta

AFERA PIRANSKI ZALIV: Slovenačke diplomate Jernej Sekolec i Simona Drenik dali ostavke

Planeta -
Slovenački premijer Miro Cerar najavio je da će tražiti njihovu odgovornost, mediji kažu da i sam treba da podnese ostavku

LJUBLJANA - Slovenački sudija u Arbitražnom sudu Jernej Sekolec i predstavnica Slovenije u tom telu Simona Drenik, čiji su razgovori o uticanju na kolege sudije da bi granicu u Piranskom zalivu odredili u korist Slovenije snimljeni i objavljeni, upravo su dali ostavke, saznaje i javlja RTV Slovenija.

Slovenački premijer Miro Cerar, koji je navodno očekivao ovakve odluke dvoje diplomata, najavio je da će tražiti njihovu odgovornost. Cerar je danas uoči sednice vlade zjavio da njegov kabinet nije bio informisan o tajnim razgovorima slovenačkog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i službenice ministarstva spoljnih poslova, koje su razotkrili Kurir, srpsko izdanje Njuzvika i hrvatski Večernji list, i najavio je da će tražiti njihovu odgovornost.

"Slovenačka vlada o tim razgovorima nije bila informisana i očekujem da će Sekolec i Drenik za to preuzeti odgovornost”, kazao je Cerar pred početak redovne sjednice vlade u Ljubljani. Govoreći o mogućem raspletu diplomatskog skandala, Cerar je izjavio da se on lično i sadašnja vlada zalažu za nepristrasnu i nezavisnu arbitražu granice, pa će i ubuduće učiniti sve da Arbitražni sud tako radi.

Slovenački mediji pišu da se očekuje da zbog ovog skandala ostavku podnesu i premijer Cerar i ministar spoljnih poslova Karl Erjavec, prenosi Tanjug.

Podsećamo, posle pisanja Kurira, Njuzvik je došao u posed audio-snimaka razgovora Jerneja Sekoleca i Simone Drenik, iz kojih se vidi kako je Sekolec prenosio Drenikovoj detalje iz poverljivih rasprava o Piranskom zalivu sa predsednikom suda Žilberom Gijomom i ostalim arbitrima, i s njom raspravlja ne samo o tim detaljima, nego i o načinima na koji da utiču na druge sudije da pitanje razgraničenja Piranskog zaliva reše u korist Slovenije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track