AFERA PIRANSKI ZALIV: Slovenija imenovala francuskog sudiju za arbitražu, Hrvatska ćuti
Foto: AP

Ljubljana se snašla

AFERA PIRANSKI ZALIV: Slovenija imenovala francuskog sudiju za arbitražu, Hrvatska ćuti

Planeta -
Roni Abram, predsednik Međunarodnog suda pravde, je nov slovenački predstavnik u Arbitražnom sudu

LJUBLJANA - Slovenačka vlada danas je imenovala Francuza Ronija Abrama, predsednika Međunarodnog suda pravde, za novog predstavnika Slovenije u arbitražnom tribunalu koji odlučuje o teritorijalnom sporu između te zemlje i Hrvatske oko Piranskog zaliva.

Premijer Miro Cerar je ranije danas rekao da će ime novog sudije zvanično objaviti brzo, ali tek kad o njegovom imenovanju budu obavešteni svi zainteresovani učesnici u arbitraži, prenela je agencija STA.

"Sudija je izabran", rekao je prethodno novinarima slovenački ministar poljoprivrede Dejan Židan po izlasku sa sednice vlade. Kancelarija slovenačkog premijera je objasnila da je procedura imenovanja novog sudije poverljiva i da o izboru prvo treba da budu obavešteni svi učesnici arbitraže.

Večernji list je citirao Kurir, koji je prvi pisao o Aferi Piranski zaliv

Podsećamo, Kurir je otkrio aferu o arbitraži Piranskog zaliva, a srpsko izdanje Njuzvika je i objavio transkripte koji to dokazuju, da su slovenačke diplomate vršile uticaj na međunarodne sudije Arbitražnog suda da granicu Piranskog zaliva postave u korist Slovenije tako što će joj dodeliti 2/3 tog zaliva.

I u Hrvatskoj i u Sloveniji digla se velika prašina, a glavni akteri afere, slovenački član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenačka predstavnica Simona Drenik, podneli su ostavke.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović saopštio je da se Hrvatska povlači iz Sporazuma o arbitraži (Foto: Printscreen YouTube)
Premijer Hrvatske Zoran Milanović saopštio je da se Hrvatska povlači iz Sporazuma o arbitraži (Foto: Printscreen YouTube)

Hrvatski premijer Zoran Milanović je objavio da će Hrvatska izaći iz tog postupka "jer je kontaminiran", a Arbitražni sud je zatim zatražio od Slovenije da objasni ponašanje svojih predstavnika Jerneja Sokoleca i Simone Drenik u tom sudu.

U Sloveniji smatraju da Hrvatska nema pravo da se jednostrano povuče iz arbitražnog sporazuma, a u čitavoj aferi za Ljubljanu je najveći problem činjenica da je neko nedozvoljeno snimao razgovore slovenačkih predstvnika u Arbitražnom sudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track