(VIDEO) RAT SE ŠIRI: Turski tenkovi pucaju po Siriji, komandosi ušli u Džarablus i osvojili ga!
Foto: Profimedia

Prešli granicu

(VIDEO) RAT SE ŠIRI: Turski tenkovi pucaju po Siriji, komandosi ušli u Džarablus i osvojili ga!

Planeta -

Predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Turska rano jutros počela operacije protiv Islamske države (ID), ali i protiv kurdske milicije na severu Sirije, kako bi se trajno okončali problemi na granici

Jedinice turskih komandosa ušle su u pogranični grad Džarablus sa severa i zapada i uspostavile kontrolu nad njim, saopštio je televiziji„Majadin predstavnik lokalne administracije Sabri Osman. Prema njegovim rečima, glavni deo terorista Islamske države napustio je grad pred turskom ofanzivom.

"Na ulicama je ostalo samo nekoliko desetina militanata koji se povlače. Ostali su ušli zajedno sa porodicama", naveo je on. Osman je izjavio i da su "u napadima turske avijacije i artiljerije poginuli i civili".

Organi kurdske samouprave na severu Sirije izjavili su da je prilikom udara turske avijacije na grad Džarablus poginulo najmanje 29 civila, dok je više od 3.000 moralo da napusti grad.

Cilj ofanzive "Štit Eufrata", u kojoj učestvuju turska kopnena vojska, oklopne jedinice i borbeni avioni, je da se isteraju džihadiste iz sirijskog pograničnog grada Džarablusa, koji se nalazi preko puta turskog grada Karkamisa, saopštila je kancelarija turskog premijera.

Turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala kaže da će operacija trajati dok se ne otkloni pretnja i ne nestane teroristička opasnost na turskoj granici.

"Božjom voljom, za kratko vreme ćemo doći do rezultata", rekao je Ala Anadoliji, dodavši da Turska sarađuje sa koalicionim partnerima i umerenom sirijskom opozicijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track