AMBASADORI U BIH ZBRINUTI ZBOG REVIZIJE: Politički lideri da se uzdrže od jednostranih poteza
Foto: Printscreen YT

Rešavanje krize

AMBASADORI U BIH ZBRINUTI ZBOG REVIZIJE: Politički lideri da se uzdrže od jednostranih poteza

Planeta -

Ambasadori Upravnog odbora Veća za sprovođenja mira u BiH (PIC) na sastanku koji je inicirao predstavnik Rusije Petar Ivancov izrazili su zabrinutost zbog ozbiljne političke situacije do koje je u BiH došlo kao rezultat inicijative da se podnese zahtev za reviziju presude MSP iz 2007. po tužbi BIH protiv Srbije i Crne Gore za zločin genocida.

U saopštenju PIC-a se navodi da su ambasadori izrazili zabrinutost zbog mogućih posledica koje bi to moglo ostaviti na funkcioniranje Predsedništva, Parlamenta i Vijeća ministara BiH, te pozvali da se krene ka poboljšanju cjelokupne političke atmosfere u zemlji.

"Svi politički lideri treba da se uzdrže od jednostranih poteza i vrate principima kompromisa, dijaloga i konsenzusa pri donošenju odluka, kao i poštivanju bh. ustava, institucija i vladavine prava", navodi se u saopštenju nakon sednice, koju je inicirao ambasador Rusije u Sarajevu Petar Ivancov.

Svesni, kako navode, patnji koje su uzrokovali "genocid i drugi zločini, kao i prava žrtava i preživelih", abasadori su ponovo istakli potrebu da se ulože dalji napori u pravcu pomirenja i dobrih odnosa u zemlji i regionu.

"Tolerancija, prihvatanje drugih i mirni suživot su apsolutni imperativi civilizacija zasnovanih na pravima i slobodama, demokratiji i ravnopravnosti. To su i ključni preduslovi da se nastavi sa onim što je u BiH postignuto u poslednje dve decenije i krene dalje sa reformama potrebnim da se poboljša život građana i ponude konkretne šanse mladim generacijama", poručili su ambasadori.

U Sarajevu je ranije danas održana i sednica Predsedništva BiH, na kojoj je trebalo da se razmatra zahtev za podnošenje revizije, ali je ona prekinuta odlaskom najpre bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića, a potom i hrvatskog Dragana Čovića.

U međuvremenu delegacija Bosne i Hercegovine predvođena Davidom Šeferom, Fon van den Bizenom i Sakibom Softićem predala je aplikaciju za reviziju presude BiH protiv Srbije Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

10 NAJVAŽNIJIH PORUKA sa sastanka Vučića, Nikolića, Dodika i Ivanića, a NAJJAČA je DEVETA!

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track