AMERI PRIZNALI RUSKU NADMOĆ: Imaju veći arsenal taktičkog nuklearnog oružja od nas
Foto: AP 9 Maj 2015

Nije im svejedno

AMERI PRIZNALI RUSKU NADMOĆ: Imaju veći arsenal taktičkog nuklearnog oružja od nas

Planeta -

Arsenal taktičkog nuklearnog oružja u raspolaganju Rusije značajno prevazilazi odgovarajuće rezerve SAD, ali je američka vojska uverena u mogućnost da se obezbedi efikasno obuzdavanje raspoloživim snagama, izjavio je pred američkim Kongresom general Džon Hajten, načelnik američke Strateške komande.

„Oni imaju veliku količinu, mi imamo malu količinu“, rekao je Hajten kao odgovor na pitanje o jedinicama taktičkog nuklearnog oružja. On je obećao da će dostaviti preciznije brojke kongresmenima na zatvorenim raspravama.

„Mislim da naše rezerve omogućavaju da se obezbedi efikasno strateško obuzdavanje“, rekao je general.On je dodao da je zabrinut postupcima Rusije, ali nije rekao čime tačno.

„Potrebno je da se ubuduće održavaju bilateralni razgovori o proverenoj kontroli naoružanja sa Rusijom, Kinom, sa svim igračima“, zaključio je Hajten.

Taktičko nuklearno oružje odlikuje se malom snagom. U ovu kategoriju spadaju bombe, taktičke rakete, granate, mine, torpeda i druga municija lokalnog opsega delovanja.

Taktičko nuklearno oružje nije pokriveno sporazumom o ograničenju nuklearnog oružja. General Hajten istakao je da i taktičko i strateško nuklearno oružje imaju strateški potencijal, jer svaka moguća upotreba taktičkih raketa preti eskalacijom.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 3. epizoda: Tajfun - najveća nukelarna zver ispod mora!

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track