AMERI STIŽU! OVO SU POSLEDNJE REČI ŽIVOG BIN LADENA: Porodica otkrila strašne detalje smrti! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Londonski San otkrio

AMERI STIŽU! OVO SU POSLEDNJE REČI ŽIVOG BIN LADENA: Porodica otkrila strašne detalje smrti! (VIDEO)

Planeta -

Kako su izgledali poslednji časovi Osame bin Ladena, koga su likvidirale američke Foke, po pvi put je opisala njegova četvrta žena Amal prenosi londonski San.

Porodica Osame bin Ladena progovorila je prvi put o tome kako je bilo da izgledalo kada je mozak 11. septembra i vođa Al Kaide umro tokom akcije američkih vojnika.

Amal bin Laden, četvrta i najmlađa žena žena čoveka koji je bio na američkoj listi najtraženijih terorista više od deceniju, ispričala je priču o noći kada je umro na rukama specijalnih jedinica američkih Foka.

Ona i njeno šestoro dece živeli su u "sigurnoj kući" u planinama Abotabada u Pakistanu, gde je bin Laden ubijen 1. maja 2011. godine. Amal je ispričala je Kejti Skot-Klark i Andrijanu Leviju kako je sve izgledalo tog dana za njihovu knjigu "Izgnanstvo: Let Osame bin Ladena".

Zajedno sa Amal i njenom decom, u kući je živela i druga žena bin Ladena Kairijah, i njegova treća žena Seham i sin Kalid (22). Prva žena Najva, koja se udala za njega kao tinejdžerka i koja mu je rodila 11 dece, ostavila ga je dva dana pre napada 11. septembra.

Oko 23 časa 1. maja 2011. godine, nakon večere i molitve, bin Laden je brzo zaspao dok je njegova četvrta žena ležala pored njega. Napolju su ulice bile mračne zbog nestašice struje, što je bila česta pojava u toj oblasti, a Amal se probudila nelagodno nešto iza ponoći. Čula je zvukove i mislila je da je videla senke kako plešu na prozorima. Bin Laden se pridigao, delovao je uplašeno.

"Amerikanci dolaze", rekao je zadihan.

Zatim se čuo piskav zvuk i kuća je bila napadnuta. Njih dvoje su se uhvatili za ruke i ušunjali se na balkon.– Ta noć je bila bez mesečina i bilo je teško da se vidi bilo šta – rekla je Amal.

Na travnjaku, van njihovog vidokruga, bila su dva američka helikoptera "Crni jastreb" i 24 marinca koja su jurila preko travnjaka ka objektu. Gore, na drugom spratu balkona, Seham i Kalid videli su kako se Amerikanci približavaju.

Bin Laden je pozvao svog sina da dođe kod njega, koji je bio u pidžami, ali je uzeo kalašnjikov, za koji je Amal znala da nije pucao iz njega od kad je imao 13 godina. Amal i Seham su tešile decu koja su plakala. Svi su otišli na poslednji sprat, gde su se sklupčali. Čuli su eksploziju kada su “foke” digle kapiju u vazduh.

"Oni žele mene, ne vas", konačno je rekao bin Laden, govoreći svojoj porodici da idu dole.

Ali, najstarije ćerke Mirijam i Sumaija sakrile su se na balkonu dok su Seham i njen sin Kalid sišli dole.

Gore su Amal, bin Laden i njihov mlađi sin Husein ostali u sobi i molili se. Amal je rekla da je shvatila da ih je neko u njihovom krugu izdao. Foke su bile u hodniku i razvalili su zaključana vrata pre nego što su krenuli gore. Jedan od članova snaga, koji su govorili arapski i znali kako Kaled izgleda, pozvali su ga. Kada je pogledao preko balkona, upucan je.

Sumaija i Mirijam su požurile ka američkim marincima, ali su ubrzo pribijene uz zid od strane čoveka koji je govorio arapski. Foka Robert Onil prošao je pored njih i ušao u sobu. Amal je bila ispred svog supruga. Krenula je ka Onilu, ali je neko upucao dok su ostali marinci ulazili u sobu.

Amal je osetila bol kako ide kroz njenu nogu, srušila se na krevet i onesvestila. Onil je kasnije opisao kako je upucao bin Ladena i tada pomislio da će da padne. Više američkih vojnika potom je upalo u sobu i ispalili su metke u vođu Al Kaide.

U međuvremenu, Amal je rekla da se probudila ali da je znala da mora da se pravi mrtva. Zatvorila je oči i pokušala da uspori disanje. Malog Huseina, koji je prisustvovao celom događaju, zgrabile su Foke i na lice su mu prosuli vodu, kako tvrdi Amal.

Ostala je nepomična dok su Mirjam i Sumaiju uhvatile američke snage i držale ih preko leša bin Ladena, i zahtevali da identifikuju telo. U početku je Mirijam dala pogrešno ime, ali je Sumaija rekla "da kažu istinu, da oni nisu Pakistanci".

"Moj otac, Osama bin Laden", rekla je njegova ćerka.

Safijah, tada je imao 11 godina, krio se na balkonu kada su ga takođe uhvatile “foke” i rekle mu da identifikuje telo. Plakao je histerično, ali je rekao da je čovek njegov otac.

Kharijahu, koja je bila u hodniku, takođe su zgrabili američki marinci.

"Prestanite da me zaj….ate, ko je to?", vikao je jedan od vojnika.

"Osama", promrmljala je ona.

"Hej, dupla potvrda. Potvrdilo je dete, potvrdila je starija žena", rekao je jedan od “foka” na arapskom.Specijalne snage tada su uzele da vuku bin Ladena niz stepenice, ostavljajući njegovu glavu da lupa o stepenike.

Kalid je bio mrtav na stepenicama, njegova majka je htela da ga poljubi, ali je odgurnuta. “Foke” su stavile telo bin Ladena u helikopter.

U sobi je Amal uhvatila malog Huseina koji se tresao, i slušala kako američki marinci dižu u vazduh preostale helikoptere. nekoliko minuta kasnije, čula je vrisak suseda koji su pitali ko je još živ.

(The Sun)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 4. epizoda SEAL: Sve tajne "američkih foka"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track