AMERIČKI ANALITIČAR: Primirje u Siriji bi mogao biti štap kojim će SAD i NATO potući Rusiju!
Foto: Ap, Profimedia

Šta stoji iza prekida vatre

AMERIČKI ANALITIČAR: Primirje u Siriji bi mogao biti štap kojim će SAD i NATO potući Rusiju!

Planeta -
Kako bi se rešili sukobi u Siriji, Vašington bi trebalo da ubedi Ankaru i Rijad da zaustave podršku islamskim ekstremistima, smatraju analitičari.

Američki analitičar Stefan Lendman je izrazio duboku zabrinutost zbog toga što Ankara i Rijad “podržavaju teroriste“, naglašavajući da SAD, Britanija i Francuska nisu “mrdnule prstom“ da pokušaju to da spreče.

On je naveo da se može desiti da se nastupajuće primirje iskoristi kao “štap kojim će Vašington i NATO potući Moskvu i Damask“.

Lendman je citirao i britanskog ministra spoljnih poslova Filipa Hamonda koji je rekao “da će primirje jedino uspeti ako bude postojala velika promena u sirijskom režimu i njegovim pristalicama“.

“Šta je on mislio pod tim velikim promenama“, upitao je Lendman.

“Hamond je pozvao Moskvu i Damask da prestanu da napadaju umerene pobunjenike. Činjenica je da ni Pentagon ni NATO nemaju ideju ko su zapravo tu pobunjenici“, rekao je on.

Lendman se takođe osvrnuo i na administraciju Baraka Obame i ono što ona čini u Siriji.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

“Obamin rat u Siriji se nastavlja, uništava suverenittet Sirije. Realpolitika nema holivudske završetke“, zaključio je analitičar.

Podsetimo, predsednik Sirije Bašar el Asad pozvao je da se u toj zemlji 13. aprila održe parlamentarni izbori.

Ova odluka dolazi nedugo po objavljivanju vesti da su SAD i Rusija dogovoreile prekid vatre u Siriji koji bi stupio na snagu u petak 27. februara.

Jedan američki zvaničnik izjavio je da su se dve strane dogovorile o uslovima za " prekid neprijateljstava ".

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je sporazum o prekidu neprijateljstava u Siriji "istinskim korakom ka obustavljanju krvoprolića."

Prihvatajući uslove primirja u Siriji sa Rusijom, SAD pokazuju da NATO neće podržati Ankaru, rekao je bivši američki diplomata Džim Džatras.

On je naveo da ovo primirje znači da SAD neće podržati turske akcije u Siriji, kao ni da NATO neće da “dolazi da ih spašava“.

On je istakao i da nije veoma uveren da će ovo primirje potrajati.

“Nisam veoma uveren, ali je najbolja opcija koju imamo trenutno. Gledajte, ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nije ruskih vazdušnih udara u Siriji i uspeha koji je postigla sirijska vojska uz rusku podršku koje su različnite terorističke grupe, koje podržavaju Saudijska Arabija, Turska i budimo iskreni i SAD, dovele u veoma tešku poziciju“, naglasio je on.

Bivši američki diplomata smatra i da će primeni primirja biti veoma teška.

Foto: AP
Foto: AP

“Ako Turska odluči da pošalje trupe u Siriju, to će biti ilegalno. Vašington je stavio Ankari do znanja da će u tome biti sami ako budu dovoljno glupi da pošalju trupe, kao i da ako ih Rusi pogode, ne očekuju da ih NATO spasava“, naglasio je on.

(B92/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track