AMERIČKI GENERAL PRIZNAO: Nemamo strategiju za borbu protiv džihadista u Libiji
Foto: Reuters

AMERIČKI GENERAL PRIZNAO: Nemamo strategiju za borbu protiv džihadista u Libiji

Planeta -

General Tomas Valdhauser, najverovatnije novi zapovednik američkih snaga u Africi, priznao je da Sjedinjene Američke Države nemaju strategiju za borbu protiv ID u Libiji.

General Valdhauser odgovarao je na pitanja senatora na saslušanju pre potvrde njegovog preuzimanja zapovedništva nad delom američke vojske.

Senator Džon MekKejn, bivši kandidat za predsednika SAD, otvoreno je pitao ima li Amerika konkretnu strategiju za Libiju, na šta je Valdhauser odgovorio da ne zna.

"Nisam upoznat s postojanjem bilo kakve strategije za Libiju", rekao je iskreno Valdhauser na saslušanju otvorenom za javnost, a prenosi CNN.

Ogranak Islamske države u Libiji predstavlja jasnu pretnju SAD, ali američko vazduhoplovstvo ne napada tu terorističku grupu.

Senator Lindsi Graham utvrdio je da tako nešto nema smisla, a general Valdhauser se složio s njim i dodao da je potrebno mnogo više američkih vojnika u Libiji kako bi se situacija stabilizovala.

Portparol Pentagona, Piter Kuk, rekao je na konferenciji za štampu da je situacija u Libiji dosta kompleksna i time je izbegavao da decidirano komentariše Valdhauserove tvrdnje o nepostojanju strategije.

"Trenutno je najvažnije da libijska vlada preuzme vlast. Naravno, mi bismo hteli da se nađemo u situaciji da možemo da im pomognemo kad im ta pomoć zatreba", rekao je Kuk na konferenciji za novinare.

Vazdušne snage SAD napale su nekoliko položaja ID u Libiji. Ubijeno je više od 40 pripadnika Islamske države samo u jednom napadu u februaru, ali otad je nastupilo zatišje.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track