AMERIČKI MEDIJI TVRDE: Pobednik predsedničkih izbora u SAD je Vladimir Putin!
Foto: AP Photo

Foks Njuz

AMERIČKI MEDIJI TVRDE: Pobednik predsedničkih izbora u SAD je Vladimir Putin!

Planeta -
Amerikanci moraju da sačekaju do novembra kako bi saznali ko je novi predsednik SAD. Ipak, gledajući iz jednog ugla, pobednik predsedničkih izbora u Americi je već poznat - to je Vladimir Putin.

Ovo u svom autorskom tekstu tvrdi kolumnista Foks Njuza, Daglas Šoen koji je jedno vreme radio za Bila Klintona a ima 30-ogodišnje iskustvo kao politički konsultant.

"Kada je trka počela, mi smo se našli usred globalne krize. Iran testira dalekometne navođene balističke projektile koji mogu da nose nuklearnu bombu, naravno sve u suprotnosti sa sporazumima sa UN. Severna Koreja testira, ili baremn tvrdi da testira, hidrogensku bombu, godinama unazad SAD ignorišu nuklearne ambicije Pjongjanga. A posle pogubljenja istaknutog šiitskog sveštenika, Saudijska Arabija je presekla diplomatske odnose sa Iranom nakon što je rulja zapalila ambasadu SA u Teheranu. Tenzije između ova dva bliskoistočna rivala slute lože za američke odnose sa Teheranom i Rijadom, ali i za ukupnu regionalnu stabilnost.", kaže Šoen.

Prema njegovim rečima ovo nije vreme kad bi Amerika trebalo da se isključi iz sveta, ali kako kaže ako slušamo vodeće predsedničke kandidate razdvajanje je tamo gde je zamah tj. impuls.

"E tu se pojavljuje Putin, jer dok će odvajanje od sveta skupo koštati SAD, s druge strane to će predstavljati iznenadni dobitak za ruskog predsednika. Kada se pogleda iz ugla republikanaca nije čudo da je Putin podržao Donalda Trampa opisujući ga kao sjajnog i talentovanog čoveka i apsolutnog lidera u predsedničkoj trci.U Trampu, Putin je video kandidata koji najvioše liči na njega. A i znao je Putin da će Tramp prihvatiti njegovo "odobravanje" da će ga braniti. I Donald Tramp je baš to i uradio", kaže ovaj kolumnista Foks Njuza.

Foto: AP
Foto: AP

On podseća da kada su Trampa pitali u vezi sa optužbama da je Putin umešan u ubistva novinara milijarder samo dgovorio: "Mislim da i naša zemlja takođe mnogo ubijala." U jednom intervjuu Tramp je čak i naglasio da bi se on i Putin dobro slagali i da "ako Putin želi da bombarduje ISIS, treba ga pustiti da to i uradi."

"Trampov najljući rival je senator iz Teksasa Ted Kruz koji otvoreno kritikuje Putina. On je obećao da ne bi kao predsednik SAD dozvolio Putinu da se nesmetano kreće po Bliskom istoku i da osnažuje agendu koja je u suprotnosti sa američkom. Kruz takođe poziva na, kako navodi, reafirmaciju američke izuzetnosti i dobijanje Hladnog rata bez ispaljenog metka. Ovo nije način na koji se može razgovarati sa Putinom, to je sigurno", kaže on.

Šoen ističe da Kruz ratobornom retorikom prikriva suštinu a to je da on zapravo izražava pro-Putinovski stav kada govori o tome da bi rušenje Asada dovelo do toga da ISIS preuzme Siriju što bi kako ističe bilo veoma loše za američke nacionalne interese koji se tiču bezbednosti.

"Senator Kruz greši. Ako se SAD povuku iz Sirije i ostanu po strani na Bliskom istoku ostavićemo prazan prostor u koji će ući Rusi. Ako ostavimo Asada na vlasti to će našim saveznicima poslati poruku da i dalje dozvoljavamo da se prelaze crvene linije. Dosta nam je takve politike pod Obamom koja se svodi na "ne diraj". Putin pravi dogovore sa dugogodišnjim američkim saveznicima na Bliskom istoku, kao što su Saudijska Arabija i Egipat. Ruski predsednik se sa ministrom odbrane Saudijske Arabije saglasio da njihove dve zemlje imaju slične ciljeve dok je sa zvaničnicima Egipta dogovorio izgradnju nuklearne elektrane u toj zemlji koju će graditi ruska firma", kaže Šoen.

Naravno, napominje on, ima i republikanskih kandidata koji napadaju Putina poput Marka Rubia i Džeba Buša ali oni ne stoje dobro u predizbornim anketama. Kod demokrata, kaže on, drugačija je slika - Obamina administracija ostavila je Putinu da izgura svoje ciljeve, a Hilari Klinton takvu Obaminu politiku odobrava.

"Dokle god predsednički kandidati u SAD budu ovako govorili Putinu je potpuno nebitno ko vodi. On može da bude siguran da će mu, kada dođe januar 2017., novi američki predsednik pomoći da "Rusija bude ponovo velika"", zaključio je kolumnista Foks Njuza.

Foto: AP
Foto: AP

(Foxnews/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track