AMERIČKI OBAVEŠTAJAC BROJ 1 UPOZORAVA: Trećini zemalja na svetu prete sukobi narednih godina
Foto: REUTERS 7 9 2016

Zabrinjavajuće

AMERIČKI OBAVEŠTAJAC BROJ 1 UPOZORAVA: Trećini zemalja na svetu prete sukobi narednih godina

Planeta -

Direkor američkih nacionalnih obaveštajnih službi Džejms Kleper izjavio je danas da "živimo u svetu nepredvidljive nestabilnosti", gde u dve trećine zemalja širom sveta postoji pretnja određene nestabilnosti u narednih nekoliko godina.

Kleper je rekao i da će se naredna predsednička administracija suočiti sa nekim od najsloženijih i najraznovrsnijih globalnih pretnji koje je video u poslednjih više od pola veka.

U govoru na godišnjem obaveštajnom i bezbednosnom samitu u Vašingtonu, kojem su prisustvovali lideri javnih i privatnih obaveštajnih kompanija, Kleper je naglasio da veruje da će klimatske promene biti jedan od ključnih pokretača nestabilnosti u narednih nekoliko decenija.

"Najmnogoljudniji centri nadmetaće se za sve manje izvore hrane i vode, a vlade će sve teže kontrolisati svoje teritorije. Zbog svih tih faktora, nakon što nestane Islamska država, možemo da očekujemo pojavu nekog drugog terorističkog entiteta, u ciklusu ekstremizma koji će nastaviti da nas kontroliše u doglednoj budućnosti", kazao je on.

Dodao je i da će tradicionalni obaveštajni protivnici Sjedinjenih Država, među kojima su Rusija, Kina, Severna Koreja i Iran i dalje predstavljati izazov u tom sektoru, preneo je Glas Amerike.

Kleper je rekao da se pre nedelju dana u Beloj kući sastao sa predstavncima timova za tranziciju oba predsednička kandidata i da je bio impresioniran u pogledu toga koliko su ti razgovori bili ozbiljni i konstruktivni.

"Bićemo u redu, ko god da pobedi", ocenio je Kleper.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track