AMERIKA SPREMA KONTRAOFANZIVU: Pripremaju Putinov poraz i preuzimanje Sirije i Ukrajine
Foto: AP

Vašington pojačava pritisak

AMERIKA SPREMA KONTRAOFANZIVU: Pripremaju Putinov poraz i preuzimanje Sirije i Ukrajine

Planeta -
Amerikanci sve više utiču na države koje su nekada bile ruske saveznice. Rusija je izgubila Argentinu pošto Kristina Kirhner više nije predsednica. Novi predsednik Argentine se zakleo na odanost SAD

Zašto je Džon Keri stvarno posetio Rusiju? Kakve globalne ciljeve Vašington želi da ostvari? Kako Evropa treba da reaguje na krizu u tursko-ruskim odnosima? Na ova i druga pitanja je odgovarao bugarski publicista Pamen Paskov.

Upitan koji je pravi razlog Kerijeve posete Moskvi, Paskov je odgovorio:

„Treba posmatrati stvari i izvan politike. Treba razumeti prave razloge i motive koji stoje iza diplomatskih izjava. Čak i kada se političari osmehuju, na njihovim licima se ne oslikava realnost.

Američki sekretar države Džon Keri je ozbiljan čovek. On je predstavnik vladajuće elite SAD. Keri ima nameru da postavi ultimatum Vladimiru Putinu. Glavni cilj SAD je da uklone Putina sa vlasti, a zatim da preuzmu kontrolu nad Sirijom i da se otarase Bašara el Asada, piše ruska “Pravda”.

Mislim da se američka misija sastoji iz tri dela. Prvi deo podrazumeva primoravanje Putina na potpisivanje sporazuma o kapitulaciji Sirije i predsednika Asada. Drugi cilj je primoravanje Putina na potpisivanje sporazuma koji će poništiti sporazum u Minsku jer SAD žele da Rusija napusti Donbas. Treći cilj jeste da sam Putin kapitulira.

Kako Keri misli da ostvari ove ciljeve?

Za početak je tu ogromna vojska NATO-a u državama Baltika i Poljskoj koja i dalje raste. Smatra se i da će uskoro ponovo početi vojne operacije u Donbasu.

Ima dokaza i o terorističkim aktivnostima u ruskom regionu Kavkaza. Prošle nedelje je ubijeno 13 terorista. Dagestan je još uvek vruća tačka. Možemo jedino da se nadamo da će čečenski predsednik Ramzan Kadirov uspeti da održi stvari pod kontrolom.

Foto: AP
Foto: AP

U centralnoj Aziji se otvara novi front i to je veoma ozbiljna stvar pošto je Islamska država nedavno zauzela dva grada na severu Avganistana. Rak Islamske države nastavlja da se širi, a glavni cilj je opkoljavanje Rusije.Mislim da je Džon Keri otišao u Moskvu sa visokim očekivanjima. Amerikanci sve više utiču na države koje su nekada bile ruske saveznice. Rusija je izgubila Argentinu pošto Kristina Kirhner više nije predsednica. Novi predsednik Argentine se zakleo na odanost SAD. Obojene revolucije pršte svuda u Južnoj Americi. Trenutno pokušavaju da zbace predsednicu Brazila, Dilmu Rusef.Vladajuća partija u Venecueli je takođe izgubila na izborima. Isto se dešava i na Kubi. Svi jedva čekaju da braća Kastro umru. Velike su šanse da će Kuba uskoro postati kolonija SAD.

Na Balkanu je ista priča. Srbija, dugogodišnji saveznik Rusije, bori se za članstvo u EU i NATO i potpuno je amerikanizovana. Crna Gora takođe namerava da se uključi u NATO. Bilo je protesta i u Srbiji i u Bugarskoj, ali niko ne obraća pažnju na to. Svi političari prate uputstva iz Vašingtona. Od država BRICS-a, jedino je još Kina stabilna.Zapad ekonomski, finansijski i društveno uništava Rusiju. Trenutna situacija je veoma ozbiljna. Čak je i ruski ministar odbrane nedavno naveo da su ruska nuklearna oružja u punoj pripravnosti. Nadam se da Putin ima još jednog keca u rukavu“.

Što se tiče sukoba između Turske i Rusije, Paskov je naveo da turski predsednik Erdogan boluje od leukemije i da godinama uzima lekove koji počinju da utiču na njegovo psihičko stanje zbog čega donosi nepromišljene odluke.„Kada je turski premijer nedavno bio u Bugarskoj, ljudi su izašli na ulice sa bugarskim i ruskim zastavama i vikali „Beži iz Bugarske! Prestanite sa terorizmom u Siriji““, rekao je Paskov.

(Webtribune.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track