AMERIKANCI NE HAJU ZBOG SAUDIJACA: Neće oni realizovati svoje pretnje
Foto: Profimedia

Prepucavanje

AMERIKANCI NE HAJU ZBOG SAUDIJACA: Neće oni realizovati svoje pretnje

Planeta -

Bela kuća je danas izrazila uverenje da Saudijska Arabija neće realizovati pretnju o prodaji američkih aktiva, u slučaju da Kongres usvoji zakon kojim bi se to kraljevstvo smatralo odgovornim za bilo kakvu ulogu u Al Kaidinim napadima od 11. septembra 2001. godine.

Američki list NJujork tajms je prošle nedelje izvestio da je saudijski ministar inostranih poslova Adel al-DŽubeir rekao američkim zakonodavcima da će njegova država biti primorana da proda američke obveznice u vrednosti do 750 milijardi dolara i druge američke aktive, ukoliko takav zakon bude usvojen, prenosi agencija Rojters.

Prema rečima portparola Bele kuće DŽoša Ernesta, američki predsednik Barak Obama nije podržao ovaj zakon, niti će ga potpisati. Ovaj zakon bi, kako navodi Rojters, otvorio mogućnost za pokretanje tužbe američkog suda protiv saudijske vlade zbog bilo kakve uloge u napadima od 11. septembra.

"Uveren sam u to da Saudijci prepoznaju, baš onoliko koliko i mi, naš zajednički interes u očuvanju stabilnosti globalnog finansijskog sistema", rekao je Ernest novinarima.

Predsednik Obama, koji kasnije ove nedelje putuje u Saudijsku Arabiju, rekao je da se protivi ovom zakonu, jer bi SAD mogao izložiti tužbama građana i drugih država. Većina od ukupno 19 napadača, koji su oteli četiri aviona i izvršili napade obrušavajući se na Svetski trgovinski centar u Njujorku i Pentagon u blizini Vasingtona, bili su državljani Saudijske Arabije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track