NAJVEĆA VOJNA VEŽBA NATO U POLJSKOJ: Rusija poručila da će odgovoriti na ekspanziju Alijanse!
Foto: Profimedia

Učestvuje 19 zemalja

NAJVEĆA VOJNA VEŽBA NATO U POLJSKOJ: Rusija poručila da će odgovoriti na ekspanziju Alijanse!

Planeta -

NATO je počeo svoje najveće vojne vežbe u Poljskoj u kojoj će učestvovati vojnici iz 19 zemalja članica tog vojnog saveza i još pet država partnera

Dosad najobimnije vojne vežbe u Poljskoj počele su u trenutku kada zemlje centralne i istočne Evrope traže čvrste bezbednosne garancije usled zabrinutosti zbog izričitosti i akcija Rusije, prenosi AP.

Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas, posle sastanka sa finskim kolegom Timom Soinijem, da u regionu Baltičkog mora ne postoje pretnje koje bi opravdale militarizaciju te oblasti, preneo je Tass.

Lavrov je, takođe, poručio da Moskva ima suvereno pravo da primeni adekvatne mere kao odgovor na ekspanziju NATO, navodi Rojters.

Vojne vežbe pod nazivom "Anakonda-16", koje predvodi Poljska, počele su danas u Varšavi, a u njima učestvuje oko 31.000 pripadnika vojnih snaga Poljske, SAD i još 17 članica NATO, kao i iz pet partnerskih zemalja.

Vežbe će trajati do 16. juna, a testiraće se saradnja između savezničkih komandanata i trupa u pružanju odgovora na vojne, hemijske i sajber pretnje.

Inicijativu za održavanje "Anakonde-16" pokrenula je Poljska 2006. godine, a u tome su joj se postepeno pridružile mnoge države članice NATO.

Ove vežbe su deo programa NATO i održavaju se samo nekoliko nedelja uoči ključnog samita Severnoatlantske alijanse u poljskoj prestonici, za koji se očekuje da će se završiti odlukom o tome da značajan broj vojnika i oprema NATO bude bazirani u Poljskoj i baltičkim državama.

Te zemlje su naročito zabrinute zbog oružanog sukoba u Ukrajini, navodi AP.

S druge strane, Rusija tvrdi da je bilo kakvo prisustvo snaga NATO u blizini njenih granica pretnja po njenu bezbednost, podseća američka agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track