ANALIZA: Novinar Newsweeka Milovan Jovanović potpuno predvideo rasplet političke krize u Albaniji
Foto: Printscreen N1

Odloženi izbori u Albaniji, rekonstruisana vlada u Tirani

ANALIZA: Novinar Newsweeka Milovan Jovanović potpuno predvideo rasplet političke krize u Albaniji

Planeta -

BEOGRAD - Novinar Newsweeka i spoljnopolitički analitičar Milovan Jovanović predvideo je epilog političke krize u Albaniji, a njegova analiza ispostavila se kao tačna.

Albanski parlament izglasao večeras je rekonstrukciju vlade kao deo kompromisa koji je postignut između političkih partija uoči izbora, zakazanih za kraj sledećeg meseca, što je nedavno najavio i Jovanović, gostujući na TV N1.

On je tad izjavio da će u Tirani biti formirana tehnička vlada.

"Ako se nastavi bojkot opozciji i ako i dalje bude odbijao da učestvuje na izborima, DSA Ljuizima Baše, doci ce do odlaganja izbora i tehničke vlade kao što je bio slučaj i u Crnoj Gori i u Makedoniji", rekao je Jovanović.

Odluka je rekonstrukciji vlade u Tiraniu je izglasana jednoglasno, nakon što je predsednik Bujan Nišani izdao dekret, kojim su imenovani predlozi opozicije za zamenika premijera i šest ministarskih mesta – unutrašnjih poslova, obrazovanja, zdravstva, finansija, pravde i društvenog blagostanja.

Glasanje o rekonstrukciji vlade održano je na posebnoj sednici.

Dogovor je pomerio izbore za nedelju dana, pa će biti održani 25. juna, i dozvoljava opoziciji da nadgleda glasanje, nakon njihovih briga da će premijer Albanije Edi Rama manipulisati izborimaTromesečni bojkot opozicije završio se prošle nedelje, dogovorom između vladajuće Socijalističke partije i opozicione Demokratske partije, prenosi AP.

POdsetimo, Jovanović je tačno predvideo da će pobediti kandidat centra Emanuel Makron, i da će se on u drugom krugu takmičiti sa kandidatkinjom Naconalnog fronta Marin le Pen.

- Evropska unija se promenila, kao i svi mi. Ona se neće raspasti, već će se promeniti. Siguran sam, i ne znam šta bi trebalo da se desi da u Francuskoj ne pobedi Emanuel Makron. Sigurno će biti drugog kruga, gde će se on nadmetati sa Marin le Pen, rekao je tada Jovanović.

PREDVIDEO MAKRONOVU POBEDU JOŠ U MARTU Novinar srpskog Njuzvika tačno analizirao izbore u Francuskoj

Takođe, Jovanović je tačno predvideo epilog američkih predsedničkih izbora i pobedu Donalda Trampa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track