ANKARIN ULTIMATUM SIRIJSKIM KURIMA: Povucite se na istočnu obalu Eufrata, ili...
Foto: Reuters

Otvoreno

ANKARIN ULTIMATUM SIRIJSKIM KURIMA: Povucite se na istočnu obalu Eufrata, ili...

Planeta -

Snage sirijskih Kurda postaće meta operacije Oružanih snaga Turske na severu Sirije ako se ne povuku na istočnu stranu reke Eufrat, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Čavušoglu je naveo da je glavni cilj operacije u sirijskom Džarablusu da se to područje očisti od terorističke organizacije Islamske države (DAEŠ).

"Pobediti DAEŠ vazdušnim napadima je nemoguće. To možemo uraditi samo kopnenom operacijom. U operaciji koju podržava Turska učestvuje lokalno stanovništvo. Na ovu teritoriju treba da se vrate oni koji su tamo uvek živeli. Međutim, cilj Snaga narodne odbrane sirijskih Kurda nije takav: one teraju stanovništvo da napusti svoje kuće, bave se etničkim čišćenjem. Zato, kako su ranije u SAD govorili i sami sirijski Kurdi, oni treba da pređu istočno od Eufrata, inače će postati meta operacije“ izjavio je Čavušoglu na pres-konferenciji u Ankari.

Ranije su Kurdi saopštili da su turske artiljerija i avijacija granatirale dva naselja u blizini sirijskog grada Džarablusa na severu Alepa. Broj poginulih je premašio 30 ljudi. Sa svoje strane, Ankara je negirala informacije da su napadi izvedeni po civilima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track