(VIDEO) ARHEOLOZI U ČUDU: U Japanu pronađeni rimski novčići sa likom Konstantina I
Foto: Youtube/Printscreen

Ostrvo Okinava

(VIDEO) ARHEOLOZI U ČUDU: U Japanu pronađeni rimski novčići sa likom Konstantina I

Planeta -

Arheolozi koji kopaju po nalazištima u Japanu ostali su zatečeni kada su u ruševinama jednog dvorca pronašli - rimske novčiće!

Četiri antikna novčića pronašli su ispod dvorca Katsuren na ostrvu Okinava. Prvo su mislili da je sve to jedna prevara i da je neko te novčiće podmetnuo, ali posle detaljne provere ustanovljeno je da su pravi.

"Bio sam uveren da su to neke replike koje su ispale turistima", rekao je Hirojuki Mijagi, arheolog sa Univerziteta u Okinavi.

Novčići su erodirali, pa ih je bilo nemoguće dešifrovati, ali zahvaljujući rendgenskoj analizi vrlo brzo je otkrivena slika Konstantina I.

"Iskreno, meni nije ni bila potrebna detaljnija analiza. Nagledao sam se tih novčića u Egiptu i Italiji i odmah sam znao šta smo pronašli", rekao je istraživač Tošio Tsukamoto.

(FOTO) USELILI SU SE U NOVU KUĆU I UOČILI NEŠTO ČUDNO U ORMANU: Nisu očekivali šta će sve pronaći!

Iskopavanja na Okinavi počela su 2013. godine, a arheolozi su se poprilično uzbudili kada su pronašli šest novčića iz Otomanskog carstva. Međutim, ovo je nešto totalno drukčije. I čudnije i mnogo starije...

Gradski odbor za istraživanje Urama potvrdio je senzacionalni pronalazak, ali celu priču kako su ti novčići došli do Japana nisu uspeli da odgonetnu.

KOPALI KANALIZACIJU PA PRONAŠLI BLAGO: Slučajno otkriveno 600 kg novca iz doba Rimljana

Ipak, naglašava se kako je dvorac Katsuren bio središte trgovine s Kinom i ostalim azijskim državama. Poznato je da su Rimljani trgovali s Indijom, pa je vrlo moguće da je nekom ludom razmenom pokoji novčić završio tamo gde na prvi pogled nikako nije trebalo da završi.

"Gotovo smo sigurni da ne postoji nikakva veza između Katsurena i Rima, ali ovo otkriće potvrđuje kako je cela ova regija intenzivno trgovala s ostatkom Azije", rekao je Masaki Jokou, portparol odbora za istraživanje grada Urame.

(VIDEO) TAJNA ŠOLJICE IZ AUŠVICA: Posle 70 godina otkrili lažno dno. Evo šta su našli...

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track