ASAD RAZGOVARAO S PUTINOM: Spreman sam za politički proces u Siriji
Foto: Profimedia

Ra

ASAD RAZGOVARAO S PUTINOM: Spreman sam za politički proces u Siriji

Planeta -
Sirijski predsednik Bašar al Asad rekao je danas ruskom lideru Vladimiru Putinu da je spreman za što je pre moguće otpočinjanje političkog procesa u Siriji, saopštio je Kremlj.

Putin i Asad su, u telefonskom razgovoru, izrazili nadu da će razgovori predstavnika vlade i opozicije u Ženevi izroditi konkretne rezultate, prenela je agencija Itar Tas. Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da mirovni pregovori o Siriji u Ženeve nisu jednostavni i da još ostaje da se vidi da li će sve strane sesti za pregovarački sto, javile su RIA novosti, preneo je Rojters.

Putin je naložio da od sutra počne povlačenje većeg dela ruskih snaga iz Sirije i saopštio da je vazdušna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve. "Mislim da su zadaci postavljeni ministarstvu odbrane generalno ispunjeni. Zato naređujem da od sutra počne povlačenje većeg dela naših vojnih snaga iz Sirije", izjavio je Putin na sastanku sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, prenosi Itar Tas.

On je istakao da Rusija treba da intenzivira ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji. Putin je Lavorvu naložio da intenziriva učešće Rusije u organizovanju mirovnog procesa u Siriji.

"Tražim od ruskog Ministarstva spoljnih poslova da intenzivira učešće Rusije u organizovanju mirovnog procesa kako bi se rešila situacija u Siriji," rekao je Putin. Rusija će zadržati centar za kontrolu letenja na sirijskoj teritoriji kako bi pratila sprovođenje primirja, saopšteno je iz Kremlja. I ruski vojnici koji ostanu u Siriji će biti angažovani na praćenju primirja, a ruske baze u Tartusu i Hmeimu u Siriji će nastaviti da rade rutinski, rekao je Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track