(AUDIO) HITLER O SNAZI SSSR: Da mi je neko rekao da imaju 35.000 tenkova, ja bih mislio da je lud!
Foto: Wikipedia

Operacija Barbarosa

(AUDIO) HITLER O SNAZI SSSR: Da mi je neko rekao da imaju 35.000 tenkova, ja bih mislio da je lud!

Planeta -

Ove godine, tačnije 5. decembra, navršiće se 75 godina od neslavnog završetka Operacije Barbarosa. To je jedan od najvećih poraza koje je nacistička Nemačka doživela u Drugom svetskom ratu.

Glavni cilj operacije je bio brzo osvajanje celog evropskog dela Sovjetskog Saveza, zapadno od linije koja je povezivala Arhangelsk i Astrahan. Neuspeh operacije Barbarosa na kraju je rezultovao celokupnim porazom Trećeg rajha. Istočni front koji je otvorila operacija Barbarosa bio je najveće bojište Drugog svetskog rata, sa najvećim i najbrutalnijim bitkama, velikim ljudskim gubicima i razaranjem.

Nemačke snage su zarobile na milione sovjetskih ratnih zarobljenika kojima nije bila zagarantovana zaštita propisana Ženevskim konvencijama. Većina njih nisu preživeli; Nemačka je namerno izgladnjivala zarobljenike do smrti kao deo plana izgladnjivanja, čiji je cilj da se smanji broj stanovnika istočne Evrope i da se ona kasnije ponovo naseli Nemcima

Ipak Sovjeti su uspeli da odbiju naciste i da im nanesu težak poraz.

Hitler očigledno nije bio svestan snage SSSR. Tome u prilog govori i razgovor između njega i Karla Manerhajma, fisnkog maršala, koji je snimljen u tajnosti. Dobar deo njihovog razgovora koji je tajno snimljen ticao propale Operacije Barabarosa.

"Mi jednostavno nismo znali koliko je SSSR bio jako naoružan. To je najveće noružanje koje možete da zamislite. Da mi je neko rekao da neka nacija ima 35.000 tenkova ja bih mu rekao da je lud. Rekao bih mu da taj vidi duplo. Rekao bih da je lud, da vidi duhove", ispričao je Hitler.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track