ŠTRAHE PODRŽAO DODIKA: Srpska ima pravo na samopredeljenje!

Lider austrijskih slobodaraca u RS

ŠTRAHE PODRŽAO DODIKA: Srpska ima pravo na samopredeljenje!

Austrija -
Gajim duboko prijateljstvo prema srpskom narodu i bilo bi mi drago ako bi sa Dodikom do novembra mogli da proširimo naše prijateljstvo, rekao HC Štrahe

BANJALUKA - Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) podržava pravo naroda Republike Srpske na samoopredjeljenje, rečeno je danas, u Banjaluci, nakon sastanka predsednika Srpske Milorada Dodika i predsednika ove partije Hajnca Kristijana Štrahea (Heinz Christian Strache).

Štrahe je rekao da ima potpuno razumevanje za samoopredjeljenje evropskih naroda, kao i za narod RS.

"Osim Republike Srpske tu su i Škotska, Katalonija, južni Tirol, severni dio Italije i ostale regije", istakao je Štrahe.

On je izrazio uverenje da će EU jednog dana shvatiti i podržati put i težnju Republike Srpske. Štrahe je istakao da o zakonima u BiH treba da odlučuju parlamenti, a ne visoki predstavnici iz tuđih zemalja, dodajući da je neverovatno da od 1995. godine u BiH postoji visoki predstavnik.

On je rekao da Slobodarska partija Austrije ne podržava i oštro kritikuje sankcije EU prema Rusiji, ističući da je Rusija geografski i istorijski gledano deo Evrope, te ako se u budućnosti želi mir u Evropi mora se zajednički raditi sa Rusijom.

"Ovde postoji problem, jer nije sama EU delovala jer je očigledno zastupala američke interese i to nije u interesu mirne i stabilne Evrope i evropske politike", kaže Štrahe.

On je rekao da se Austrijanci smatraju neutralnim, ističući da je to pozicija koju zastupa kao lider Slobodarske partije, koja je danas sa više od 20 odsto zastupljena u austrijskom parlamentu.

"Gajim duboko prijateljstvo prema srpskom narodu i bilo bi mi drago ako bi sa Dodikom do novembra mogli da proširimo naše prijateljstvo i da živimo u budućnosti naše političke i prijateljske veze", dodao je Štrahe.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da svi na ovim prostorima žele da se sačuva mir i da se obezbede stabilne strukture.

"Republika Srpska se kreće ka EU i želi da gradi snažno partnerstvo po svim pitanjima sa Ruskom Federacijom", rekao je Dodik nakon sastanka sa delegacijom Slobodarske partije.

"Saglasili smo se oko toga da bude ukinuta funkcija visokog predstavnika u BiH i da se u zemlji dozvoli demokratski razvoj svih procesa i odluka koje se moraju doneti", istakao je Dodik.

On je rekao da mu je drago što su predstavnici Slobodarske partije iz Austrije podržali pravo naroda da odlučuje o svom statusu i da u tom pogledu treba afirmisati pravo naroda na samoopredjeljenje koje mora da se pokaže na jedan demokratski način.

On je istakao da gosti iz Austrije podržavaju uređenje BiH u skladu sa onim što narod ovde želi - federalni, konfederalni koncept i da se na tim pitanjima moraju usaglasiti svi u BiH. Dodik je rekao da je dogovoreno da se do Nove godine na nivou političkih partija organizuje sastanak delegacija, da bi se precizirali oblici saradnje.

U delegaciji slobodaraca u Banjaluci bili su i Johan Gudenus (Johann Gudenus), šef FPÖ u bečkom parlamentu i Konstantin Dobrilović, predsednik Hrišćansko-slobodarske platforme (CFP).

Hajnc Kristijan Štrahe, Milorad Dodik, Johan Gudenus i Konstantin Dobrilović
Hajnc Kristijan Štrahe, Milorad Dodik, Johan Gudenus i Konstantin Dobrilović

(Agencije/RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track