AUSTRIJA PRAVI BIZNIS OD KOG ĆE DOBRO ZARADITI: Gasprom i OMV oživljavaju Južni tok
Foto: EPA/PAVLO PALAMARCHUK

STANDARD TVRDI

AUSTRIJA PRAVI BIZNIS OD KOG ĆE DOBRO ZARADITI: Gasprom i OMV oživljavaju Južni tok

Austrija -

BEČ - Austrijska naftna kompanija OMV I ruski Gasprom oživljavaju projekat gasovoda Južni tok, koji zaobilazeći Ukrajinu treba da dovede gas iz Rusije do Beča, tvrdi bečki dnevnik Standard i podseća da se radi o gasovodu koji preko Crnog mora treba da ruski gas dopremi ne samo u jugoistočnu Evropu, već i u centralnu Evropu.

Najveću korist ovih "reanimiranih" planova imali bi OMV I Austrija kao gasno čvorište, podvlači Standard.

Pre desetak dana je austrijski kancelar Kristijan Kern sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, povodom učešća na tamošnjem Međunarodnom ekonomskom forumu (SPIEF), razgovarao na mnoge teme, ali o velikom "poslu" ni šef austrijske vlade, a ni direktor OMV Rajner Zele ne žele da govore.

foto: Reuters

"To i ne čudi, jer bi realizacija bila ne samo ekonomski dalekosežna, već bi imala i geopolitičke implikacije. Sve dok nije sve potpuno dogovoreno važi najviši stepen tajnosti", tvrdi list i podseća da se radi o povratku gasovoda Južni tok u malo umanjenom obliku, koji je od strane Bugarske na pritisak EU bio okončan.

List ukazuje da su i SAD snažno insistirale na okončanju tog projekta posle prisajedinjenja Krima Rusiji. Gasovod je trebalo preko Crnog mora iz Anape u Rusiji da vodi do Varne u Bugarskoj i da u Evropu godišnje "pumpa" 63 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

foto: EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ

Projekat Južni tok je zakopan

Standard navodi da je taj projekat "zakopan" i da sada gasovod ide u pravcu Kijipkija u evropjkom delu Turske, te da od 2019. treba da dostavlja oko 16 milijardi kubnih metara do čvorišta Lileburgaz. Dok je prvi tok usmeren ka snabdevanju Turske, prema zamisli Austrijanaca, dalji gasovod treba da snabdeva Evropu. U drugom koraku planirano je udvostručenje kapacitera Turskog toga, i tu želi OMV da bude aktivan, te gas, putem izgradnje kapaciteta gasovoda u Bugarskoj; Srbiji i Mađarskoj, u pravcu Austrije, dovede ruski gas do skaldišta Baumgarten u Beč.

foto: Reuters

Ozbiljni igrači: Šef OMV Rajner Zele i direktor Gasproma Aleksej Miler

Gasprom je, piše Standard, spreman da gas proda OMV, koja bi posle preko čvorišta Baumgarten isporučivala veće količine dalje, a jedno od mogućih trzišta bila Italija. Austrijanci preko gasovoda Trans Austrija žele da za sebe obezbede troškove tranzita, a ti prihodi bi otpali ako bi Italija ostvarila sa Rusijom Trans Adria gasovod.

"Trenutno postoje naznake da OMV može da se nametne. Planovi još nisu progurani, ali već sada pojedine tranzitne zemlje podržavaju ovaj projekat", ističe list dodajući da Gasprom i OMV ne žele da komentarišu ove navode već samo ističu da se razmišlja o mogućoj saradnji u cilju razvoja infrastrukture za gas koja bi bila neophodna za isporuke ka centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: EPA/PAVLO PALAMARCHUK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja