NOVA KOALICIJA? Većina socijaldemokrata za savez sa FPO
Foto: Printscreen YouTube

TAJNA ANKETA

NOVA KOALICIJA? Većina socijaldemokrata za savez sa FPO

Austrija -

BEČ - Većina funkcionera Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) izjasnila se za koaliciju sa Slobdoarskom strankom (FPO) Hajnca Kristijana Štrahea, pokazuje tajna anketa, čije je rezultate objavio Kronen cajtung.

Pred današnju odluku šefa SPO Kristijana Kerna o otvaranju stranke u pravcu FPO, pošto su dosadašnji lideri isključivali godinama takvu saradnju, istraživanje pokazuje da u stranci postoji spremnost za saradnju sa desničarskim slobodarcima.

Izjašnjavanje o stavu prema saradnji sa FPO sprovedeno je u malom, ali zato veoma simboličnom mestu, u Hajngeldu. U toj opštini je socijaldemokratija u Austriji osnovana 1889.godine, i tamo je čak 72 odsto funkcionera, u tajnom glasanju, reklo da je za koaliciju sa FPO.

U SPO već duže vreme sve više funkcionera i članova teži ka otvaranju stranke prema FPO i smatra da doktrina nekadašnjeg kancelara Franca Vranickog, koji je isključio saradnju sa FPO, ne odgovara današnjem stanju. Inače SPO je već ranije bila u koaliciji sa FPO - od 1983.do 1987.godine. Vranicki je SPO preuzeo 1988.i predvodio je vladu do 1997., a od njegovog vremena SPO je isključila svaku saradnju sa FPO.

U međuvremenu je FPO postala sve snažnija politička partija, a na idućim izborima se prognozira da će učestvovati u trci za prvo mesto.

Prema aktuelnim istraživanjima Narodna partija (OVP) Sebastijana Kurca bi mogla pobediti na izborima, a odmah iza nje je FPO, te posle sledi SPO. Otvaranjem prema FPO socijaldemokrate bi mogle sačuvati otvorenu opciju ostanka na vlasti, ali ovaj put bez narodnjaka već sa slobodarcima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track