AUSTRIJANCI SE DOSETILI KAKO DA UŠTEDE: Evo šta rade sa strancima u zatvorima
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

TRANSFERI

AUSTRIJANCI SE DOSETILI KAKO DA UŠTEDE: Evo šta rade sa strancima u zatvorima

Austrija -

Austrijska država ostvarila je velike uštede tako što sve više izručuje strane zatvorenike njihovim domovinama, gde nastavljaju da izdržavaju kazne izrečene u Austriji.

Više od 50 odsto zatvorenika u Austriji su stranci, a svakog dana država mora da izdvoji 120 evra po svakom zatvoreniku.

Zbog previsokih troškova Ministarstvo pravosuđa odlučilo je da sve više stranih zatvorenika izručuje njihovim domovinama, a na taj način je samo prošle godine ušteđeno 30 miliona evra. Na dan 1. juna je u austrijskim zatvorima na izdržavanju kazne bilo 9.047 zatvorenika, od kojih je 4.810 stranog državljanstva.

"Uspeli smo prošle godine sa 202 transfera stranih zatvorenika u njihove domovine da povećamo broj izručenja za čak 50 odsto. To je rekordan broj i odličan rezultat za austrijsko pravosuđe", ističe ministar pravosuđa Volfgang Brandšteter.

Zahvaljujući tim "transferima" strani kriminalci nisu proveli 250.000 dana u austrijskom zatvoru, čime je ušteđeno 30 miliona, dodao je ministar.

Inače 196 od 202 "transferisanih" stranih zatvorenih prebačeno je u zemlje članice EU, najveći broj u Rumuniju (72), zatim Slovačku i Nemačku (po 21), te Bugarsku (12). Samo ove godine, to jest do 5.juna "transferisano" je 70 stranih zatvorenika, među kojima 21 Rumun, deset Nemaca i devet Slovaka.

Brandšteter smatra da u budućnosti postoji još veći potencijal u uštedama transferima stranih zatvorenika u njihove domovine na izdržavanje kazne.

"U prvoj liniji se radi o članicama EU, gde je moguće i dozvoljeno da se poveća broj", kazao je on dodajući da je preduslov za transfer da zatvorenici u njihovim zemljama mogu da izdrže kazne u skladu sa ljudskim pravima.

Da bi sistem funkcionisao neophodno je da sve članice EU odrade svoj "domaći", a to je da prilagode svoj sistem izdržavanja kazni prema evropskim standardima.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track