(VIDEO) ŠOKANTNO! POĆOREK POSLAO FERDINANDA PRED NIŠAN GAVRILA PRINCIPA: Austrougarski  general najveći krivac za Sarajevski atentat!
Foto: Printscreen Wikipedia

Prestolonaslednik bio bez obezbeđenja

(VIDEO) ŠOKANTNO! POĆOREK POSLAO FERDINANDA PRED NIŠAN GAVRILA PRINCIPA: Austrougarski general najveći krivac za Sarajevski atentat!

Austrija -

Austrougarski general Oskar Poćorek kao okupatorski guverner Bosne i Hercegovine bio je u automobilu s nadvojvodom Francom Ferdinandom i njegovom ženom u trenutku atentata u Sarajevu na današnji dan 1914. godine.

Metak namenjen Poćoreku pogodio je suprugu austrougarkog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Guverner Bosne i Hercegovine tako je iz automobila u kojem se vozio zajedno s nadvojvodom i njegovom ženom Sofijom ulicama Sarajeva izašao nepovređen na današnji dan 1914. godine.

Poćorek je zapravo najveći krivac što je Franc Ferdinand uopšte došao u Sarajevo.

foto: Printscreen Wikipedia

On je pozvao nadvojvodu još krajem 1913. godine u posetu glavnom gradu Bosne i Hercegovine tokom letnjih manevara austrougarske vojske. Austrijski nadvojvoda trebalo je da svečano otvori novu bolnicu i znao je koliko je to putovanje riskantno. Naime, na vojvodu je već ranijih godina pokušano više atentata. Međutim uprkos tome, njegovo obezbeđenje, za koje je bio zadužen upravo Poćorek, bilo je minimalno.

Kraljevski par je u grad je stigao vozom 28. juna 1914. Bila je subota, 10 sati ujutro. Na železničkoj stanici ih je čekao automobil kojim su krenuli prema gradu, gde su stigli za 15 minuta. U prvom automobilu kolone bili su gradonačelnik Sarajeva Fehim Čurčić i dr. Gerde, a Franc Ferdinand i supruga bili su u drugom automobilu sa Oskarom Poćorekom. Auto u kojem su se oni vozili imao je otvoren krov kako bi ih građani bolje videli.

Atentator Gavrilo Princip, pripadnik pokreta Mlada Bosna, želeo je da ubije i Poćoreka , ali je promašio. Njegov hitac usmrtio je prestolonaslednikovu suprugu. Franca Ferdinanda je pogodio u vrat, a suprugu Sofiju u stomak. Uprkos Poćorekovoj odgovornosti, za smrt Franca Ferdinanda on nije smenjen.

Čim je počeo Prvi svetski rat, mesec dana posle Sarajevskog atentata, dodeljena mu je komanda nad austrougarskim trupama na Balkanu, jer su verovali da će biti lično motivisan kako bi se iskupio za smrt Franca Ferdinanda. Zadržao je i mesto vojnog guvernera BiH.

foto: Printscreen Wikipedia

Kao zapovednik Balkanske vojske i vojni guverner BiH zatražio je od cara nezavisnostod Glavnog štaba što mu je car 14. avgusta 1914. i odobrio.

Međutim, napad Poćoreka na Srbiju nije krenuo kako su okupatori planirali. Srpska vojska je u bitkama na Ceru i Kolubari do nogu potukla Poćorekovu armadu i donela prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu! Zarobljeno je više od 100.000 austrougarskih vojnika, dok su ostali bežali glavom bez obzira pred srpskim vojnicima!

Posle katastrofalnih poraza Poćorek je smenjen sa položaja komandanta Balkanske vojske i 6. armije, au decembru 1914. godine je i penzionisan. Povukao se Klagenfurt, u kojem je i preminuo 1933. godine u 80. godini.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vidovdan za Srbiju sudbonosan

(Kurir.rs/24sata.hr)

Foto printscreen wikipedia

POLA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track