TUNIŠANIN UBIO BRAČNI PAR U AUSTRIJI: Usmrtio ih iz mržnje prema austrijskom društvu i FPO
Foto EPA, Foto: Foto EPA

bolesnik

TUNIŠANIN UBIO BRAČNI PAR U AUSTRIJI: Usmrtio ih iz mržnje prema austrijskom društvu i FPO

Austrija -

Jedan Tunišanin, koji u Austriji živi od 1989. godine, ubio jedan penzionerski bračni par u Lincu zbog mržnje prema austrijskom društvu i Slobodarskoj partiji Austrije (FPO). On je, tokom saslušanja, rekao da ima mnogo negativnog iskustva u Austriji, za koje je okrivio FPO, a zločinom je želeo da uputi "signal" austrijskom društvu.

Tunišanin kaže da je već dugo imao osaćaj da kao musliman i stranac nije dobrodošao u Austriji. On je, pored toga, 2011. prijavljen zbog zlostavljanja životinja i osuđen, a mislio je, što je bila greška, da ga je prijavio odbornik FPO.

Direktor policije pokrajine Gornja Austrija Andreas Pilsl rekao je da je 54-godišnji Tunišanin "nakupio" mnogo mržnje prema društvu i posebno FPO, i da krivi tu stranku i društvo za sve negativno iskustvo koje je imao.

On je, tako, mišljenja da nije dobro tretiran od strane Servisa za zapošljavanje (AMS) i žalio se na smanjenje socijalne pomoći.

Tvrdio je da je odluku o ubistvu doneo samo par dana pre zločina, a kao žrtvu izabrao je bračni par penzionera, jednog 87-godišnjaka i njegovu 85-godišnju ženu, koje je doveo u vezu sa FPO, što se takođe ispostavilo da nije tačno. Ubijeni bračni par uopšte se nije loše ophodio prema Tunišaninu, već ga je čak i finansijski pomagao.

Prema Pilslu, uhapšeni je rekao da je svestan da je počinio zločin i da dve žrtve ništa nisu mogle da učine da se situacija promeni, ali je odlučio da uputi "signal društvu".

On je radio u jednoj prodavnici koja je isporučuje namirnice, pa je dva puta nedeljno usluživao i žrtve. U petak uveče najpre je zadavio ženu, zatim je nožem usmrtio njenog muža, a potom je benzinom izazvao požar.

Nakon zločina on se predao policiji. Došao je u policijsku stanicu, gde je potpuno smireno čekao da dođe na red da bi zatim policajcima ispričao šta je uradio.

Policija polazi od toga da se ne radi o radikalno-islamističkoj pozadini, jer Tunišanin jeste vernik, ali nije bio zainteresovan za politički islam.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track