GDE SU NESTALE PARE: Savez Srba u Austriji tuži bivšeg predsednika Zorana Aleksića zbog falsifikovanja finansijskog izveštaja!
Foto: Privatna Arhiva

pukla bruka

GDE SU NESTALE PARE: Savez Srba u Austriji tuži bivšeg predsednika Zorana Aleksića zbog falsifikovanja finansijskog izveštaja!

Austrija -

BEČ - Savez Srba u Austriji saopštio je da "ni posle 13 meseci učestalih pokušaja od strane novog rukovodstva Saveza Srba u Austriji, na čelu sa presednikom DArkom Jurišićem, nije uspelo da regularno preuzmu blagajnu, finansijski izveštaj kao i svu potrebnu dokumentaciju koja je vezana za sve dosadašnje projektne radove Saveza. "

Zbog toga je predsedništvo Saveza Srba u Austriji odlučilo da podnese tužbu protiv starog predsedništva nadležnim organima u Austriji! U saopštenju se navodi da clanovi starog predsedništva Zoran Aleksić (predsednik), Boban Ðurić, Vladimir Čorić, Gostimir Marić i Ranka Savić-Čergic " od septembra 2016. godine pokušavaju na sve moguće načine da opstruiše rad Saveza Srba u Austriji", i da su za to prikupili i relevantne dokaze.

foto: Kurir Austrija

U saopštenju se dodaje da je finansijski izveštaj falsifikovan i trenutno predmet istrage austrijskih institucija. U saopštenju tvrde da je "nezakonito podizan novac sa računa Saveza".

"Projekat koji je u ime Saveza 2015 god. napravljen a koji je bio skrivan od većine Članova Saveza od strane voda Projekta (Zoran AleksiĆ i Ranka Savic- ČergiĆ) na žalost svih nas doveden je na rubu propasti! Zbog pogrešnog vođenja projekta i pogrešnih računa koje su predočene Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije (BMEIA) projekat neće biti isplaćen kao po dogovoru!

foto: Kurir Austrija

Projekat je napravljen u vrednost od 110.577,00€! Od strane Ministarstva je odobreno 30.000€, koje su trebale u 3 rate (2 po 12.000€ i jednom 6.000€) da se isplate! Međutim zbog kršenja ugovora projekta, Ministarstvo je treću ratu obustavilo, a oveisplaćene rate od po 12.000€ su još pod istragom, jer se proverava da li je ispunjen dogovor projekta i da li će se morati vratiti isplaćeni novac. To je naše poslednje saznanje, sa datumom od 26.06.2017!

Takođe iz ministarstva smo dobili saznanje u vezi projekta da su gosp. Aleksić i gosp.-a Savić-Čergić sebe sami postavili za Koordinatore ovog projekta i otud ona cifra od 13.500€ koju su na sastanku u Foralbergu u februaru 2016 izneli da samo njima može pripasti taj novac! " stoji u saopštenju.

foto: Kurir Austrija

Zamoljen da prokomentariše optužbe dobili smo i odgovor Zorana Aleksića.

"Iako konfuzno, nepovezano i neistinito, a ponajviše bajato i bahato, bilo je interesantno pročitati da su ljudi odn. Darko Jurišić koji trenutno ničim izazavan predvodi nekolicinu nekadašnjih kolega koji su umislili da su predsedništvo Saveza Srba u Austriji uopšte i uspeli da bez advokata koji ih navodno zastupa sastave jedno saopštenje nakon 13 meseci apostrofiranog strpljenja po bilo kom pitanju.

Naravno, odabrali su standardnu srpsko-dijasporsku temu traženja „žrtve“ koja će dopuniti očigledno rada željnu kasu, a svi zajedno u tome imaju i velikog iskustva jer su sve teme za mojih 6 godina aktivnosti u njihovom okruženju svodile na večito slušanje i analizu njihove kuknjave i zapomaganja da se nema, da je teško i da matica i institucije moraju više da podrže..i...i...

foto: Kurir Austrija

Znamenitim javnim radnicima okupljenim oko Jurišica, koji je svojim ličnim integritetom stao u odbranu vaskolikog srpstva, cenjene funkcije i institucije predsednika, a posebno integrisanog poimanja prava i obaveza u okviru redovne nastave, potražujući nešto što ne pripada ni njemu ni Savezu, već instituciji koja je na trenutak pomislila da smo sposobni da odradimo nešto van domena „dobrovoljnog“ i „kulturno-sportsko-umetničko-folklornog“, upućujem sledeću poruku: Gospodo, kada svi zajedno budete sastavili moje dobrovoljno predene kilometre koje sam dobrovoljno prešao ujedinjujući ljude koje ste zavadili-što opet pokušavate-možete biti iole u situaciji da komuniciramo na nivou argumenata.

Ako su moje prethodne aktivnosti i ja kao pojedinac, godinu nakon vašeg izbora i raspodele uloga (i mnogo više sredstava upravo u vaše organizacije i društva nego što ste uglavnom navikli) uzrok tome što ne možete da funkcionišete, onda još jednom mirne savesti i cistog obraza mogu da kažem da ste od Krovne organizacije srpskih udruženja u Austriji napravili ruglo, od sebe smejuriju, a mene i javnost od koje tražite pomoc upravo na Vidovdan ponovo podsetili da se za nas Srbe i Srpkinje sve pocinje i završava se upravo na taj dan.

foto: Kurir Austrija

Zvaničan izveštaj koji će uskoro uslediti, kao i dešavanja za koja verujem da će sada biti neminovna neće ostaviti mesta za sumnju ko je i na koji način dosada opstruirao ne samo rad Saveza, nego čitavu dijasporu i njene interese. Budućnost ce vam svima svakako biti itekako zahvalna pre nego što u prošlosti zauzmete mesto koje vam bez konkurencije pripada", stoji u odgovoru koji je prosledio Aleksić".

Darko Jurišić nije želeo da komentariše Aleksićevu izjavu.

"izdali smo saopštenje za javnost! Ne želimo prepucavanje preko medija i samim tim ne kometarišemo ovu izjavu, jer određeni organi već rade svoj posao!", rekao je Jurišić.

K. A.

Foto Kurir Austrija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja