PREVREMENI IZBORI U AUSTRIJI: 15. oktobra glasanje za novi parlament!
Foto: Printscreen Krone.at

Prihvaćen predlog vlade

PREVREMENI IZBORI U AUSTRIJI: 15. oktobra glasanje za novi parlament!

Austrija -

BEČ - Austrijski parlament prihvatio je danas predlog vlade i doneo odluku o održavanju prevremenih parlamentarnih izbora 15.oktobra.

Ovome je prethodila odluka o skraćivanju mandata skupštini u korist prevremenih izbora, a tada su protiv toga glasala samo dva poslanika.

Nakon odluke parlamenta, 25. jula počinje formalna priprema za 22. parlamentarne izbore u Austriji.

Od toga dana u opštinama moguće je skupljati potpise podrške, što moraju učiniti sve stranke koje nisu u mogućnosti da za svoju kandidaturu prilože potpise najmanje tri poslanika.

Potpisi podrške mogu se prikupljati do 18.avgusta, dana kada najkasnije do 17 sati stranka, koja želi da bude na glasačkom listiću, mora predati svoju kandidaturu.

Za kandidaturu na nivou cele Austrije neophodno je da stranka prikupi najmanje 2.600 potpisa i to raspoređeno po svih devet pokrajina.

Predstojeći prevremeni izbori biće veoma zanimljivi jer na njih izlazi Sebastijan Kurc, kao šef Narodne partije (ÖVP), ali sa listom na kojoj će se naći nestranačke ličnosti.

Prema aktuelnim istraživanjima on može pobediti na glasanju, praćen Slobodarskom partijom (FPÖ) koja je iz izbora u izbore sve jača.

Neizvesno je još da li će poznati poslanik Peter Pilc, koji je istupio iz stranke Zelenih imati svoju listu, kao što je najavio, jer bi on mogao oteti mnogima glasove.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen krone.at

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja