AUSTRIJA OPET PRETI ZATVARANJEM GRANICA: Bande krijumčara dovode izbeglice!
Foto: Reuters

DOZLOGRDILO

AUSTRIJA OPET PRETI ZATVARANJEM GRANICA: Bande krijumčara dovode izbeglice!

Austrija -

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka ponovo je zapretio uvođenjem kontrola na granici prema Italiji ako se poveća broj izbeglica i žestoko se obrušio na nevladine organizacije koje dovode izbeglice iz Libije do italijanske obale.

"Zatvorićemo Brener (najpoznatiji granični prijelaz između Austrije i Italije) ako se i dalje bude povećavao broj broj ilegalnih useljenika u Austriji. U roku od 24 sata vojnici mogu da zatvore zelenu granicu, a carina i policija mogu da uvedu stroge kontrole", rekao je Sobotka i podsetio da je samo ove godine u Italiju stiglo više od 85.000 izbeglica iz Afrike i da sve ukazuje na to da će se situacija pogoršavati.

foto: Reuters

Volfgang Sobotka: U roku od 24 sata možemo da zatvorimo granicu

"Već sad imamo situaciju da trećina izbeglica u Austriji nije registrovana u nekoj drugoj članici EU, što znači da su ih krijumčari doveli ovamo", istaknuo je austrijski ministar. Sobotka je još jednom oštro upozorio nevladine organizacije koje pomažu izbeglicama na libijskim obalama.

"Moramo da sprečimo takozvane pomagače da i dalje ulaze u libijske vode i tamo direktno od krijumčara preuzimaju izbeglice", rekao je on i dodao da je "preko potrebno" da "samozvani spasioci ne sarađuju s krijumčarskim bandama".

(Kurir.rs/Index.hr)

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track