ZASTRAŠUJUĆA IZJAVA NAČELNIKA AUSTRIJSKE VOJSKE: Priprema za nove pretnje i ratove početi već u školi!
Foto: printscreen nachrichten.at

šta se to sprema

ZASTRAŠUJUĆA IZJAVA NAČELNIKA AUSTRIJSKE VOJSKE: Priprema za nove pretnje i ratove početi već u školi!

Austrija -

BEČ - Neophodno je građane pripremati za sve pretnje sa kojima se suočavamo, smatra načelnik Generalštaba austrijske vojske general Otmar Komenda (Othmar Commenda), dodajući da je neophodna sveobuhvatna odbrana zemlje, koja uključuje civilnu, duhovnu i ekonomsku komponentu.

"Klimatske promene, terorizam, migracija i ekonomske krize nove su pretnje po civilno stanovništvo", dodao je on.

"Priprema za nove pretnje počinje već u školi", istakao je Komenda u intervjuu austrijskom dnevniku Oberesterajhiše nahrihten.

Po pitanju migrantske krize šef austrijske vojske smatra da je neophodno da se vodi borba protiv uzroka mirgacije, a to ne može vojska, već je zadatak politike.

"Samo zatvaranje mediteranske rute ne bi rešilo problem", uveren je Komenda.

On je ukazao da postoje izazovi u više oblasti - pored terorizma, migracija i sajber kriminal predstavljaju srednjeročnu pretnju po naše društvo.

Što se sajber rata tiče on je, prema njegovim rečima, praktično svakodnevno u toku. Kada je reč o migraciji Komenda je uveren da ćemo se tom temom baviti narednih 20 do 40 godina.

Posebni izazov, prema rečima Komende, je obezbeđivanje osnovnog snabdevanja.

"Klimatski uslovi su sve lošiji. Danas smo već sve imali - mraz, nevreme, tornado, sušu. Pretnja nije uvek vojna", objasnio je on.

"Zbog toga je neophodno imati sveobuhvatnu odbranu zemlje, koja obuhvata i civilnu, duhovnu i ekonomsku komponentu", rekao je Komenda.

On ističe da je veoma bitno da se preduzmu pripreme stanovništva, što počinje od stvaranja zaliha, ali i kroz obuku u školama.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen nachrichten.at

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track