GRADONAČELNIK SALCBURGA PRONEVERIO PARE: Hajnc Šaden se povlači sa svih funkcija na jesen!
Foto: printscren tweet

najavio ostavku

GRADONAČELNIK SALCBURGA PRONEVERIO PARE: Hajnc Šaden se povlači sa svih funkcija na jesen!

Austrija -

BEČ - Gradonačelnik Salcburga Hajnc Šaden (Heinz Schaden) najavio je danas da će na jesen podneti ostavku, posle presude suda da je učestvovao u proneveri novca.

On je, na konferenciji za štampu, objasnio da će podneti ostavku na prvoj sednici Skupštine grada posle letnje pauze, 20.septembra.

"Podneću ostavku i na sve druge javne funkcije", rekao je Šaden.

Naime Šaden se nalazi u više upravnih odbora i upravnom telu Salcburškog festivala.

"Pogođen sam presudom. Nisam očekivao tako nešto, ali podneću posledice", naglasio je on dodajući da razume da snosi odgovornost jer je bio na čelu gradskih vlasti u vreme donošenja odluke. Međutim, ne razume, kako je kazao, da su kažnjena dva upravnika gradskih vlasti.

"Pustite njih na miru, ja preuzimam sve na sebe", apelovao je Šaden.

Kazao je da je delovao savesno i u korist građana, te da nije proneveren novac poreskih obveznika. Šaden, koji je od 1999.na čelu Salcburga, u petak je osuđen, zbog saučesništva u proneveri državnog novca, na tri godine zatvora. Njegov advokat je najavio žalbu, pa presuda nije pravosnažna.

Šaden je 2007.godine, u dogovoru sa tadašnjim referentom za finansije Otmarom rausom, sklopio šest negativno ocenjenih poslova oko zamene kamata. Prema sudu, Šaden je time oštetio državu za najmanje tri miliona evra.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen tweet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track