BEČKE PIJACE HRANE SIROMAŠNE: Voće, povrće i mlečni proizvodi za socijalno ugrožene!
Foto: Printscreen Eurocomm

super akcija

BEČKE PIJACE HRANE SIROMAŠNE: Voće, povrće i mlečni proizvodi za socijalno ugrožene!

Austrija -

BEČ - Svakodnevno na bečkim pijacama ostaje velika količina namirnica koje ne mogu da se prodaju.

Bečka pijačna služba pronašla je rešenje u saradnji sa socijalnim udruženjem „Viner tafel“ (Wiener Tafel) koje ima veliku logističku organizaciju i preostale namirnice sakuplja i deli socijalno ugroženim grupama stanovništva.

„Kao gradska služba zalažemo se za to da se namirnice ne bacaju, ali i da hrana koja se deli bude bezbedna za konzumiranje. Na pijaci je u ponudi sasvim dobro i potpun zdravo voće i povrće kao i mlečni proizvodi. U suprotnom bi kupci otišli u supermarkete“, objašnjava Aleksandar Hengl iz Bečkih pijaca.

foto: printscreen Eurocomm

Od 2011. godine Bečka pijačna služba sarađuje sa udruženjem „Viner tafel“. Oko 400 volontera iz tog udruženja svakodnevno sakuplja namirnice sa bečkih pijaca, koje su ostale neprodate i odnosi u 117 socijalnih ustanova u gradu kao što su: domovi za beskućnike, ženske sigurne kuće, narodne kuhinje, ustanove za zavisnike od narkotika, izbegličke kampove.

Ovakvom saradnjom čuvaju se resursi, sprečava se gomilanje otpada i konačno čuva životna sredina. Da bi povećali količinu „spasenih“ namirnica na velikoj bečkoj pijaci podignut je objekat gde se nalazi magacin, hladnjače i prostor gde će ubuduće biti kuhinja.

Plan je da se tokom naredne tri godine udvostruči količina namirnica koja će biti sačuvana od bacanja, a 24.000 socijalno ugroženih bude obezbeđeno hranom.

Kurir.rs/K.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track