MIGRANTI ISPRAZNILI KASU: Austriju izbeglice koštaju 8,1 milijardu evra!
Foto: Reuters 30.6.2013

papreno

MIGRANTI ISPRAZNILI KASU: Austriju izbeglice koštaju 8,1 milijardu evra!

Austrija -

BEČ - Migrantska kriza odrazila se značajno i na budžet Austrije, jer, prema aktuelnim procenama, od 2015 .do 2019. će izbeglice koštati Austriju 8,1 milijardu evra, proizilazi iz novog izveštaja o integraciji.

Ranija istraživanja polazila su od još viših brojki, odnosno više od 10 milijardi, ali su te procene urađene u vreme najvećeg mograntskog talasa.

Socijalna pomoć i usluge su i dalje, kako se konstatuje u izveštaju, faktori koji privlače migrante.

"Država blagostanja i zemlja imigracije - obe stvari dugoročno nisu moguće", upozorio je ministra spoljnih poslova i integracije Sebastijan Kurc.

Eksperti preporučuju, kada je reč o jezičkoj integraciji, da se uvede druga obavezujuća godina pohađanja obdaništa, jer u međuvremenu svakom trećem detu nemački nije maternji jezik.

U izveštaju se navodi da je prošle godine u Austriji podneto oko 42.000 zahteva za azil, a da je oko 22.000 pozitivno rešeno.

U odnosu na ukupan broj stanovnika Austrija se nalazi na drugom mestu po broju primljenih zahteva za azil.

"Broj migranata i azilanata je nadprosečno visok", konstatovao je Kurc dodajući da se "imigracija u domaći socijalni sistem mora zaustaviti, i da se migracija mora masivno smanjiti".

Poručio je i da Austrija mora odlučivati sama ko će doći u zemlju, a ne krijumčari.

Izveštaj o integracija pokazuje da aktuelno 22 odsto austrijskog stanovništva ima migrantsko poreklo, što je 1,9 miliona ljudi. Od toga 60 odsto dolazi iz zemalja izvan EU, a većinu azilanata čine Avganistanci, koji su slabo obrazovani.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako je premijerkin brat zgrnuo milione evra, otkad je Ana na vlasti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track