AUSTRIJSKI PREDSEDNIK POZVAO NA IZBORE Van der Belen: Stranke neka se suzdrže prljave kampanje
Foto: Printscreen Krone.at

zahukrava se predizborna kampanja

AUSTRIJSKI PREDSEDNIK POZVAO NA IZBORE Van der Belen: Stranke neka se suzdrže prljave kampanje

Austrija -

BEČ - Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen pozvao je danas građane da izađu na vanredne parlamentarne izbore, zakazane za 15. oktobar, i opomenuo stranke da tokom predizborne kampanje ne zaborave da će im nakon glasanja biti potrebna mogućnost za međusobne razgovore."

"Mnogo se ovih dana govori o stilu i pristojnosti, ko je kome šta rekao. Pozivam sve u kampanji, ali i građane da usmere svoju pažnju na ono što je bitno, a to je budućnost zemlje, dobrobit Austrije, naše blagostanje. O tome i ni o čemu drugom se neće odlučivati na narednim izborima", naglasio je on u današnjem obraćanju građanima.

Činjenicu da se predsednik obraća građanima van uobičajenih datuma, kao što su državni praznik ili Nova godina, Van der Belen je objasnio time da je izborni dan "najveći praznik koji pruža demokratija".

Podsetio je da je privilegija moći glasati, dodajući da će izbor svakog građanina uticati na budućnost zemlje.

"Zbog toga molim stanovništvo da iskoriste pravo glasa i da dobro izvagaju pre nego što donesu odluku", naglasio je on.

Partijama je poručio da je dosadašnja predizborna kampanja bila obeležena međusobnim optužbama i prljavim metodama..

"Imam razumevanje da se u intenzivnoj fazi kampanje vodi i oštra rasprava, ali zbog toga želi da pozovem stranke da budu, u interesu Austrije, svesni da posle 15.oktobra moraju imati očuvanu mogućnost za razgovore i pregovore", upozorio je Van der Belen.

Odgovarajući na pitanja novinara da li bi prihvatio zakletvu vlade u kojoj bi bila Slobodarska partija Austrije (FPO) Van der Belen je diplomatski rekao da mu najvažnije da Austrija dobije vladu koja je svesna važnosti evropskog jedinstva.

"Evropi smo potrebni, a i nama je potrebna Evropa", poručio je on, dodajući da se ne radi samo o ekonomskoj moći, već i o mirovnom projektu, te da se veliki problemi, u koje spada zasigurno i migracija, mogu rešiti samo zajednički.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen krone.at

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track