ROKADA AUSTRIJSKIH AMBASADORA UOČI IZBORA: Ajgner iz Beograda odlazi za Moskvu!
Foto: Kurir

Kurc raspoređuje diplomate

ROKADA AUSTRIJSKIH AMBASADORA UOČI IZBORA: Ajgner iz Beograda odlazi za Moskvu!

Austrija -

BEČ - Pre parlamentarnih izbora, zakazanih za 15.oktobar, treba da bude sprovedena "rokada ambasadora" Austrije u najvažnijim evropskim zemljama.

Među novim ambasadorima na važnim destinacijama biće i aktuelni ambasador Austrije u Beogradu Johanes Ajgner, koji treba da bude imenovan za šefa diplomatske misije Austrije u Moskvi, dok će njega u Beogradu naslediti dosadašnji spoljnopolitički savetnik ministra inostranih poslova Austrije Sebastijana Kurca Nikolaus Literoti.

Interno je novo postavljanje važnih ambasadorskih mesta već dogovoreno i pre izbora, treba još samo formalno da to bude potvrđeno odlukom vlade.

Inače u Moskvi Austrija od leta nema ambasadora, pošto je doskorašnji šef diplomatskog predstavništva Emil Briks preuzeo mesto direktora Diplomatske akademije.

Nakon što je sredinom avgusta ambasador Nikolaus Maršik prebačen iz Berlina u predstavništvo Austrije pri EU, njegovu dužnost u Nemačkoj treba da preuzme Peter Huber. Inače u austrijskoj diplomatiji Berlin, pored Brisela, važi za jedan od najvažnijih ambasadorskih mesta koje Austrija može da ponudi svojim diplomatama. Inače Huber je od 2014.ambasador u Madridu i važi za bliskog saradnika Kurca.

Dugo je za kandidata za mesto ambasadora u Berlinu važio Rene Policer, ali interno se poručuje da se "Angeli Merkel ne može poslati socijaldemokrata".

Na mesto Hubera u Madridu biće upućen šef kabineta Kurca Kristijan Ebner, čija će supruga Elizabet Kornfajnd preuzeti sektor za bilateralne odnose sa Belgijom i NATO.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track