KURC O MIGRANTIMA: Ko krene ilegalno na put, ne sme imati šansu za azil u Evropi
Foto: Reuters

predizborni program

KURC O MIGRANTIMA: Ko krene ilegalno na put, ne sme imati šansu za azil u Evropi

Austrija -

Lider Narodne partije Austrije (OVP) i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc predstavio je danas u Beču treći deo svog predizbornog programa na temu Red i sigurnost, izjasnivši se za državnu reformu i zaustavljanje ilegalne migracije.

Kurc je istakao da postoji jasna potreba da se ilegalna migracija ka Austriji zaustavi. "Mnogi koji su me kritikovali sve više menjaju svoj stav", rekao je on dodajući da treba pružiti pomoć u zemljama porekla.

"Ko krene ilegalno na put ne sme više imati šansu da dobije azil u Evropi", zatražio je Kurc, navodeći da je neophodno uspostaviti centre za prihvat izvan EU u koje bi "ilegalci" mogli biti vraćeni.

Put ka Evropi za tražioce azila ubuduće trebalo bi, kako smatra, biti moguć samo preko programa preuzimanja i to samo u onoj meri koja je podnošljiva za zemlju.

U Austriji, kako je najavio, želi da pojača borbu protiv rastućeg političkog islamizma, dodajući da ne sme da se toleriše islamizam. Podršku za ovaj zahtev Kurc je dobio od članice nemačke CDU i aktivistkinje Zane Ramadani, koja je upozorila na opasnosti stvaranja paralelnih društava.

Ona je istakla da se ne sme prihvatati uticaj iz inostranstva, te dodala da je Austrija, zahvaljujući Kurcu i novom zakonu o islamu, uspeo da ostvari preokret trenda. Kada je reč o državnoj reformi, Kurc je istakao da nisu potrebni "transparetni građani, već transparentna država".

Prema OVP, Austrija nema problem prihoda, već izdataka i efikasnosti, pošto novac poreskih obveznika nestaje u strukturama i ne dospeva tamo gde bi trebalo. Što se tiče EU, Kurc smatra da bi ona trebalo da se skoncentriše na velike izazove, a u spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici, kao i u zaštiti spoljne granice snažnije sarađuje.

Iz pitanja o kojima se može bolje odlučivati na nivou nacionalnih država bi Brisel trebalo da se suzdrži. "Nisu nam potrebna nikakva pravila za pojednostavljenje naših socijalnih sistema", poručio je Kurc, dodajući da će spoljnopolitički Austrija i dalje da se pozicionira kao "graditelj mostova".

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track