HOĆE LI KURC BITI NAJMLAĐI KANCELAR U ISTORIJI? Nadam se dobrom rezultatu!
Foto: EPA, Foto: EPA

GLASANJE U AUSTRIJI

HOĆE LI KURC BITI NAJMLAĐI KANCELAR U ISTORIJI? Nadam se dobrom rezultatu!

Austrija -

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc, koji bi nakon današnjih parlamentarnih izbora, sa svega 31 godine života, mogao biti najmlađi kancelar u istoriji Austrije, ali i najmlađi šef vlade jedne zapadne zemlje, izrazio je nadu da će ishod parlamentarnih izbora omogućiti prave promene.

On je, nakon što je predao svoj glas, u pratnji devojke Suzane, rekao da se nada da će veliki broj Austrijanaca iskoristiti svoje pravo glasa.

Dolazak Kurca na glasanje propraćeno je uz ogromnu pažnju domaćih i stranih medija.

Inače Kurc je glasao u školi, gimnaziji, koju je nekada i pohađao kao đak.

Najviše medija prisustvovalo je dolasku Kurca na biralište, što je izazvalo i delimično haotične scene oko njega, sa novinarima i kamermanima koji su se gurali da dođu do njegove izjave.

Kurc, koji je najpopularniji političar u Austriji, imao je teškoće na startu svog političkog puta. Kada je, još kao đak, pokušao da pristupi omladini OVP, njemu je savetovano da to ne čini jer navodno nije za politiku.

Međutim, uporan, kakav jeste, ušao je u politiku i veoma brzo preuzeo mesto šefa omladine OVP, a sa svega 25 godina života, u vladine strukture uveo tadašnji vicekancelar i šef OVP Mihael Sspindeleger, postavivši ga na mesto državnog sekretara za integracije.

U maju ove godine on je preuzeo OVP i nametnuo joj svoj stil, uslovivši svoj dolazak na čelo stranke, potpunom reformom.

Tako je u predizbornu trku ušao, ne samo sa novom bojom stranke, koja je do sada bila crna, a promenjena u ovoj trci u tirkiznu, nego i sa dalekosežnim ovlašćenjima.

Naime, Kurc je dobio, izmenom statuta, odrešene ruke da odlučuje kako o personalnim pitanjima, tako i svim drugim stvarima oko stranke.

Na svoju listu on je uveo mnoge nestranačke ličnosti, čime je stranku otvorio u potpunosti prema građanima.

Istraživanja javnog mnjenja ukazuju da će Kurc sasvim sigurno pobediti na današnjim prevremenim, parlamentarnim izborima sa svojom "novom" OVP.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Vlada radi dobro! Vlada najbolja u pravljenju rijalitija! Ko to hvali, a ko kudi prvih 100 dana?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track