KOALICIJA OD KOJE STRAHUJE BRISEL: Ako ova partija uđe u austrijsku vladu, to se mnogima neće svideti
Foto: Reuters

STRANKA SEBASTIJANA KURCA POBEDNIK IZBORA

KOALICIJA OD KOJE STRAHUJE BRISEL: Ako ova partija uđe u austrijsku vladu, to se mnogima neće svideti

Austrija -

Pobednici parlamentarnih izbora u Austriji su konzervativci i desničarski populisti, što bi moglo da prouzrokuje velike promene u tamošnjoj politici, prenosi portal Politiko.

Prema prvim rezultatima sa birališta, Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca pobedila je na parlamentarnim izborima.

OVP je, prema 42,4 odsto prebrojanih birališta osvojio 30,2 odsto glasova, što je, u odnosu na prošle izbore održanih 2013.godine, plus od 6,3 odsto.

Time je OVP, nakon dugo godina, ponovo dospela na prvo mesto političke scene Austrije. Na drugoj poziciji je Slobodarska partija (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea koja je osvojila 26,8 odsto glasova, što je dobitak od +6,3 procenata. Tek na trećoj poziciji nalazi se Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Kristijana Kerna koja je osvojila 26,3 odsto, za 0,6 odsto manje nego pre četiri godine.

foto: AP

Rezultati izbora otvoriće put Sebastijanu Kurcu da postane najmlađi kancelar u istoriji Austrije.

Politiko ističe da pobeda OVP-a dolazi svega mesec dana posle uspeha nemačkih desničara AfD koji su osvojili 13 procenata glasova na tamošnjim parlamentarnim izborima.

To opisuje koliko važno mesto u evropskoj politici zauzima izbeglička kriza, navodi se. Austrija je od izbijanja krize 2015. godine, prihvatila veliki broj izbeglica. Kurc je celu svoju kampanju vodio oko pitanja kako treba ograničiti ulazak migranata, dok je ultradesničarska stranka FPO isticala svoj antiislamski program.

SPO i FPO vode borbu za drugo mesto, ali konačni rezultati će biti poznati sledeće nedelje.

Najmlađi kancelar

foto: EPA

Kurc je na putu da u 31. godini postane kancelar. On je veliku pažnju izazvao svojim političkim stavovima, prevashodno, kako treba ojačati spoljašnje granice EU.

"On je neoliberal gladan moći. On želi da obnovi Habsburško carstvo", opisao ga je jedan glasač, prenosi Dojče vele.

Peter Filcmajer, politikolog, smatra da jeono što je Kurc postigao presedan u austrijskoj politici, ali ipak sasvim logično.

foto: EPA

"OVP je veoma kompleksna organizacija, koja je zavisila od mnogih regionalnih i opštinskih tela. On je svo donošenje odluka stavio u ruke partijskog lidera, a to je on. To ne znači da on ima svu moć u svojim rukama, već da se jednostavno mnogo više pita ko se kandiduje na izborima ispred OVP-a", rekao je.

Filcmajer kaže da Kurc ipak nije političar koji zagovara antimigrantske ideje, poput Viktora Orbana.

"On sebe više vidi kao konzervativnog Makrona ili Trudoa. Nije osnovao sopstvenu partiju kao Makron, ali je pokušao da u OVP unese izmene tako da partija izgleda kao novi pokret i to mu uspeva", kaže.

OVP je vladala u koaliciji sa SPO, ali su dve najveće austrijske partije rekle da više ne žele da sarađuju.

To bi desničarima dalo vetar u leđa, pogotovo partiji FPO.

"Razlaz SPO i OVP znači da FPO ima šansu da uđe u vladajuću koaliciju", zaključio je Filcmajer.

Kurir.rs/Politico/DW Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Vlada radi dobro! Vlada najbolja u pravljenju rijalitija! Ko to hvali, a ko kudi prvih 100 dana?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track