USPON SEBASTIJANA KURCA: Kako je mladi političar sa jasnom vizijom došao u vrh austrijske politike
Foto: epa06268228

neočekivano

USPON SEBASTIJANA KURCA: Kako je mladi političar sa jasnom vizijom došao u vrh austrijske politike

Austrija -

Austrija bi, posle današnjih parlamentarnih izbora, mogla da dobije najmlađeg kancelara u svojoj istoriji - 31.godišnjeg Sebastijana Kurca, koji je već dokazao veliku političku zrelost.

Kurc, koji je najpopularniji političar u Austriji, imao je teškoće na startu svog političkog puta. Kada je, još kao đak, pokušao da pristupi omladini Narodne partije Austrije (OVP), njemu je savetovano da to ne čini jer navodno nije za politiku.

Međutim, uporan, kakav jeste, ušao je u politiku i veoma brzo preuzeo mesto šefa omladine OVP, a 2011. ga je, sa svega 25 godina, u vladine strukture uveo tadašnji vicekancelar i šef OVP Mihael Sspindeleger, postavivši ga na mesto državnog sekretara za integracije.

Kurc je najpre od 2008.do 2012. bio predsednik omladine OVP u Beču, a od 2009. predsednik omladine na saveznom nivou, pošto je izglasan sa podrškom 99 odsto glasova. Reizabran je za šefa omladine OVP 2012.sa 100 odsto podrške, što jasno pokazuje njegovo političko umeće.

Preko uspešnog obavljanja funkcije šefa omladine narodnjaka, on je dospeo u žižu interesovanja visokih funkcionera narodnjaka, koji su u njemu videli veliki potencijal.

Kurc potiče iz prosečne austrijske porodice - njegova majka je učiteljica, otac tehničar u Filipsu, a odrastao je u 12.bečkom okrugu, gde i danas živi.

Posle mature i odsluženja vojnog roka, upisao je pravo, koje nije završio zbog političkih obaveza, pošto je 2009.izabran i za zamenika predsednika OVP u Beču, te je ušao i u bečku skupštinu, pre nego što je 2011. postao državni sekretar za integraciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Njega je u vladu uveo tadašnji šef diplomatije, vicekancelar i šef OVP Mihael Sspindeleger, koji je Kurca nakon izbora 2013. čak i doveo na mesto ministra spoljnih poslova, uz zadržavanje resora integracije. On je tada bio najmlađi ministra spoljnih poslova u istoriji Austrije sa svega 27 godina.

Kurc se najpre istakao vodeći resor integracije kao državni sekretar, posvetivši posebnu pažnju ovoj temi, sa fokusom identifikacije mladih migranata sa uspešnim primerima integracije. Kada je stupio na dužnost šefa diplomatije, mnogi domaći i strani mediji su se podsmevali zbog njegove mladosti, tvrdeći da on nema iskustvo za takvu funkciju.

Međutim, ubrzo se dokazao na međunarodnom planu, na samom početku ukazujući da je prioritet spoljne politike Austrije EU i Zapadni Balkan, zbog čega ga je prva poseta odvela u Hrvatsku, a ubrzo je doputovao i u Srbiju, kojoj pruža otvorenu podršku u njenom pristupnom procesu.

U izbegličkoj krizi pokazao se kao veoma tvrd političar, koji je znao šta želi i uspeo da nametne svoje viđenje, dok je ostatak Evrope podržavao politiku dobrodošlice nemačke vlade.

Kurc je ubrzo uvideo da je nemoguće savladati toliku navalu izbeglica i migranata, te da će to imati posledice po društvo. Zbog toga on je tražio u EU zatvaranje i kontrolu granice, kako bi se zaustavila nekontrolisana migracija.

I pored protivljenja Nemačke, Kurc je, uz podršku zemalja zapadnog Balkana, zatvorio balkansku rtu i time obustavio izbeglički talas. Nakon toga su i brojni drugi evropski političari prešli na politiku ograničenja prijema izbeglica i migranata.

U zemlji, kako bi sprečio islamsku radikalizaciju, Kurc je nametnuo reformu zakona o islamu, koji postoji još od doba monarhije, a izmene su donele onemogućavanje finansiranja islamskih udruženja iz inostranstva.

Kurc je otvoreno, i pored toga što je u tome bio potpuno usamljen, stao protiv nastavljanja pristupnih pregovora EU sa Turskom. Tokom predsedavanja OEBS-u u ovoj godini Kurc se zalaže za dijalog u rešavanju otvorenih konflikata, te je uspeo da za jednim stolom okupi šefove diplomatija svetskih sila, što nije čest slučaj u ovoj organizaciji.

Ubrzo je, zbog svoje dosledne, jasne politike postao najpopularniji političar u zemlji, pretekavši tako i predsednika Austrije, a i u stranci se u proteklih dve i po godine pričalo da bi on trebalo da preuzme kormilo.

Pošto je 10.maja, tadašnji lider Rajnhold Miterlener, odlučio da se povuče, Predsedništvo stranke je samo četiri dana kasnije imenovalo Kurca za njegovog naslednika. Međutim, Kurc je preuzimanje stranke uslovio brojnim reformama i promenama u samoj strukturi.

Mladi političar nametnuo je starijim kolegama novi stil vođenja politike, pa čak i boju stranke. Umesto višedecenijske crne, po kojoj je prepoznatljiva OVP, u predizbornu trku narodnjaci su ušli sa tirkiznom bojom. Izmenio je i statut stranke dobivši odrešene ruke za određivanje političkog kursa partije, ali i kadrovske politike.

Takvu moć do sada nije imao nijedan lider OVP, pa je ogroman uspeh za mladog Sebastijana što je to izdejstvovao, a pošto je dobio sve što je tražio, 1.jula na skupštini ga je podržalo čak 98,7 odsto članova. Sa Kurcom na čelu OVP je od konzervativne stranke postala moderna snaga, koja najavljuje reforme, ali ujedno i ima čvrst stav u odbrani nacionalnih interesa.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track