REKORDNA IZLAZNOST NA AUSTRIJSKIM IZBORIMA: Glasalo 80 odsto birača što se nije dogodilo 15 godina
Foto: Reuters

OVP OSVOJILA 31,5 ODSTO

REKORDNA IZLAZNOST NA AUSTRIJSKIM IZBORIMA: Glasalo 80 odsto birača što se nije dogodilo 15 godina

Austrija -

Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca pobedila je na proteklim parlamentarnim izborima osvojivši 31,5 odsto glasova, pokazuju zvanični preliminarni rezultati.

foto: EPA

Kurcova OVP je jasno na prvoj poziciji, ispred Socijaldemokratske partije (SPO) kancelara Kristijana Kerna koja je osvojila 26,9 procenata glasova. Prema 100 odsto prebrojanih glasova, kako saopštava Ministarstvo unutrašnjih poslova, Slobodarska partija Austrije (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea osvojila je 26,0 odsto glasova.

Najmanja parlamentarna stranka Neos uspela je da ostane u skupštini osvojivši 5,3 odsto glasova, a u poslaničke klupe ući će i "Lista Peter Pilc" koja je prešla cenzus osvojivši 4,4 odsto glasova.

Iz parlamenta je ispala stranka Zelenih, posle tri decenije provedenih u skupštini, pošto nije prešla cenzus, jer je osvojila svega 3,8 odsto glasova, za više od 8 procenata manje nego na prošlim parlamentarnim izborima kada je bila dvocifrena.

Izlaznost na izborima, održanim u nedelju, iznosila je 80 odsto, što je rekord koji nije zabeležen od 2002., a ponovo, nakon 2013. godine broj onih koji nisu glasali nije više "najveća stranka".

Ovi izbori, na kojima je došlo do četvrte promene na vlasti u novijoj istoriji Austrije, dokazaju, navode analitičari, da je moguće Austrijance mobilisati ako imaju osećaj da se radi o bitnom izboru za budućnost.

Savezna izborna komisija održaće, kako je najavljeno, 31.oktobra sastanak na kojoj će biti potvrđen konačni izborni rezultat.

Inače, povratak u parlament do sada nije pošao za rukom nijednoj od stranaka koje su ispale u prošlosti iz skupštine. Tako Komunistička partija (KPO), od kada je 1959. godine ispala iz parlamenta nije do sada uspevala da ostvari povratak.

Takođe ni Liberalni forim (LIF), koja je pala ispod cenzusa 1999., nije se vratila, a Savez za budućnost Austrije (BZO) se čak raspao, kao i "Tim Štronah".

Kada je reč o "Listi Peter Pilc" ona je tek deseta stranka, pored etabliranih, koja je uspela da uđe u parlament od 1945.godine.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track