KURC DOBIO MANDAT ZA SASTAV VLADE: Lider narodnjaka počeo razgovore sa strankama!
Foto: Printscreen Youtube

sve opcije na stolu

KURC DOBIO MANDAT ZA SASTAV VLADE: Lider narodnjaka počeo razgovore sa strankama!

Austrija -

BEČ - Lider Narodne partije (ÖVP) Sebastijan Kurc, koji je danas dobio mandat od predsednika Austrije za formiranje nove vlade, započeo je večeras razgovore sa strankama o mogućoj saradnji i formiranju koalicije.

Prvi razgovor održao je sa šefom jedne od najmanjih političkih partija u parlamentu Neos, koja je dobila nešto više od pet odsto glasova i time predstavlja četvrtu snagu na političkoj sceni Austrije.

Kurc je sa liderom Neos-a Matijasom Sstrolcom razmatrao koje velike reformske projekte želi da podrži Neos, kada u parlamentu bude potrebna dvotrećinska većina.

Štrolc je predložio sklapanje sporazuma o radu sa opozicionim strankama.

Kurc nastavlja razgovore sutra kada će se sastati sa šefom najmanje stranke u skupštini "Liste Peter Pilc", Peterom Pilcom koji je osvojio 4,4 odsto glasova.

Zatim će se sastati i sa liderom Slobodarske partije (FPÖ) Hajnc-Kristijanom Štraheom, strankom koja važi za najizvesnijeg koalicionog partnera, a u nedelju on će razgovarati sa liderom Socijaldemokratske partije (SPÖ) Kristijanom Kernom.

Kurc je, prilikom dobijanja mandata za formiranje vlade, najavio da najpre želi sa svim strankama da razgovara o mogućnosti saradnje, a da će tek potom započeti koalicione pregovore sa jednom od parlamentarnih stranaka.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Suludo i opasno! Ljubavnica Zorana Marjanovića preti novinarima!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja