AUSTRIJA ČEKA NA NOVU VLADU: SPÖ se sprema za odlazak u opoziciju!
Foto: Aleksandar Jovanović, Marina Lopičić

pregovori u toku

AUSTRIJA ČEKA NA NOVU VLADU: SPÖ se sprema za odlazak u opoziciju!

Austrija -

BEČ - Lider Narodne partije Austrije (ÖVP) Sebastijan Kurc, koji je dobio mandat za fomiranje nove vlade, razgovarao je i sa šefom Socijaldemokratske partije (SPÖ), odlazećim kancelarom Kristijanom Kernom, čime je završio razgovore o mogućnosti saradnje sa parlamentarnim partijama.

Kurc je, posle razgovora, odbio da odgovori da li su mogući koalicioni pregovori sa SPÖ, posle svega što se dogodilo tokom predizborne kampanje, odnosno prljave kampanje koju su socijaldemokrate vodile protiv njega. On je rekao da je imao mogućnost da sa Kernom rasčisti sve stvari koje su se dogodile i da želi da gleda u budućnost.

Međutim Kurc je izjavio da je njemu trenutno nejasno kuda ide SPÖ, jer u toj stranci uočava različite struje, jedne koje su za učešće u vladi, jedne za vladu sa slobodarcima i jedna za odlazak u opoziciju. Poručio je da očekuje narednih dana jasniju slike po pitanju šta SPÖželi.

"Kern me je danas uverio da je on lider SPÖ i da ima nameru da to ostane", kazao je Kurc.

Kern, je na drugoj strani, uvern da će ÖVP započeti koalicione pregovore sa Slobodarskom partijom (FPÖ) i da će te dve stranke formirati valdu.

"Taj put je jasno ucrtan", podvukao je on dodajući da je to jasno već mesecima. Najavio je da će se SPÖ od sutra već pripremati za opoziciju i ulogu u parlamentu.

Odbacio je spekulacije o mogućoj ostavci, te istakao da namerava da bude lider SPÖ i u opoziciji iako mu je jasno da postoje pojedini kojima se to ne dopada.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Beta Miloš Miškov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track