REVOLUCIJA U AUSTRIJSKOM PARLAMENTU: Nikad više novih i mladih lica, najmlađi poslanik ima samo 22 godine
Foto: EPA/Christian Bruna

KONSTITUTIVNA SEDNICA

REVOLUCIJA U AUSTRIJSKOM PARLAMENTU: Nikad više novih i mladih lica, najmlađi poslanik ima samo 22 godine

Austrija -

BEČ - Novi saziv austrijskog parlamenta održao je danas konstitutivnu sednicu, a u poslaničkim klupama sedi veliki broj mladih političara.

Novoizabrani saziv parlamenta doneo je promene u struturi starosti poslanika, novu raspoelu moći. Na prvoj sednici parlamenta, kojoj je prisustvovao i predsednik Austrije Aleksander van der Belen, bilo je mnogo novih lica, pošto je čak 85 od ukupno 183 poslanika po prvi put u skupštini.

Kada je reč o starosti poslanika u novom sazivu je upadljivo veliki broj mladih. Tako ovaj put svaka politička frakcija ima najmanje po jednog poslanika ispod 30 godina starosti. Najmlađa je poslanica Narodne partije (OVP) Klaudija Plakolm sa 22 godine, a najstarija je poslanica iz redova Neos Irmgard Gris sa 71 godinom.

Na sednicama skupštine, zbog velikog broja mladih, ali i starijih poslanika gotovo je izvesan sukob generacija.

foto: EPA/Christian Bruna

Elizabet Kestinger i Sebastijan Kurc

Predlažući Elizabet Kestinger za novu predsednicu parlamenta, lider OVP, stranke koja je poebdila na prošlim izborima, kancelar Sebastijan Kurc rekao je da se zalaže za promenu kulture u ophođenju među poslanicima i strankama. Kurc je ukazao da će, ako se žele sprovesti velike promene u zemlji, biti neophodno uspostaviti dvotrećinske većine u skupštini, zbog čega je apelovao na poslanike na saradnju.

Kestingerova, koja je ujedno i generalni sekretar OVP, iako je među mlađim poslanicima, ima višegodišnje iskustvo kao poslanica u Evropskom parlamentu.

Povodom konstitutivne sednice, a protiv velikog broja članova desničarskih studentskih organizacija među poslanicima Slobodarske partije (FPO), levičarske organizacije organizuju demonstracije u centru Beča.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Christian Bruna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track