KURC: Želimo da omogućimo Austriji novi povratak!
Foto: printscreen

nova vlada predstavila program

KURC: Želimo da omogućimo Austriji novi povratak!

Austrija -

BEČ - Nova austrijska vlada pod kancelarom Sebastijanom Kurcom danas posle podne predstavila je svoj program austrijskom parlamentu, a u svom govoru novi šef vlade obećao je "novi stil".

"Mi želimo da omogućimo Austriji novi povratak", rekao je Kurc dodajući da će vlada obazrivo da koristi vlast koju su joj građani poverili.

"Odlučili ste se za novi pravac", poručio je biračima ,a predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu zahvalio na pomoći savetima i delima pri formiranju vlade. Istovremeno Kurc se zahvalio prethodnicima i dosadašnjem kancelaru Kristijanu Kernu na profesionalnoj predaji funkcije.

"Promene stvaraju nadu i šanse", rekao je on dodajući da promene izazivaju i nesigurnost.

"Međutim, promene nisu nešto što može da se zaustavi. Sledićemo jasan cilj, a to je da Austriji omogućimo povratak. Verujemo u Austriju, u ljude u ovoj zemlji", istakao je Kurc.

Govoreći o timu kazao je da vladu čini široka mešavina iskustva u politici, nauci, kao i istraživanju. Takođe je podvukao još jednom proevropski stav vlade, ali zatražio od Unije da se uzdrži kod "manjih pitanja" koja spadaju u nacionalnu nadležnost.

Vicekancelar Hajnc-Kristijan Sstrahe rekao je da nova vlada ne može i ne želi sve da radi drugačije i pozvao opoziciju da aktivno učestvuje u promenama.

Opozicija je novu vladu u parlamentu dočekala veoma neprijatno i napadima. Na sednici je izabran i novi predsednik parlamenta, doskorašnji ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka, ali nije dobio podršku opozicije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Hojte

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! EVO ZBOG ČEGA ĆE SE PUTIN UKLJUČITI U PREGOVORE BEOGRADA I PRIŠTINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track